Sánta Gizella: Eddig sem voltunk elmaradottak

2023.07.03. 19:35

Még okosabb lesz majd Ruzsa

Hamarosan megokosodik Ruzsa, pedig már eddig sem volt buta. Egy pályázati lehetőségnek köszönhetően hamarosan okos beruházások kezdődnek a településen.

Munkatársunktól

Hamarosan okoszebrával gazdagodik Ruzsa.  Fotó: Török János

Egy TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázatból nyertünk pénzt okos eszközök fejlesztésére, aminek köszönhetően még okosabb lesz Ruzsa, de persze eddig sem voltunk elmaradottak

 – kezdte Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere.

Többek között okospaddal gazdagodik majd a falu, aminek az adja az okosságot, hogy lesz hozzá wifi és telefontöltő is. Ráül az ember, olvasgat, internetezik és közben tölti a telefonját. Okoszebrát is telepítenek a faluba. Ilyen már több településen működik, lényege, hogy ha közeledik a gyalogos, ledek villognak, hogy felhívják a figyelmet. Egy biztonságos átkelőre már régóta nagy igény volt a faluban, ezzel most sok ruzsai álma válik valóra.

Ez a ruzsai pad még régimódi, buta pad, de egy nyertes pályázatnak köszönhetően sok-sok millió forintból hamarosan megokosodik, wifit és telefontöltőt kap. Fotó: Török János

A polgármester elmondta, a migrációs helyzetre való tekintettel a közbiztonság erősítése érdekében a faluba bevezető összes út – a Pusztamérgesi, Öttömösi, Üllési és Szegedi – mellé kamerákat helyeznek ki. Elektromosautó-töltőállomással is gazdagodik majd a falu.

Hogy vonzó település tudjunk lenni, és élhető körülményeket tudjunk biztosítani az itt élőknek és az ide költözőknek, fontos, hogy a jövőbe látó terveink és elképzeléseink legyenek

 – tette hozzá Sánta Gizella.

Magyarország első okosfaluja a 4000 lakosú Ceglédbercel. A település példáján jól látható, hogy egy okosfalu-programnak mennyi kényelmi, technológiai és közösségi hozadéka van, melyeknek köszönhetően az itt élők számára is elérhetővé válnak a digitalizáció előnyei. Ruzsa polgármestere elárulta, évekkel ezelőtt felvette a kapcsolatot a ceglédberceli faluvezetéssel, akik örömmel vették az érdeklődést és készségesen tájékoztatták. Ruzsán jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik, a tervek szerint ősszel indulhatnak el az első fejlesztések.

Korszerű információs és kommunikációs technológia

Egy városról vagy faluról akkor mondhatjuk, hogy okos, ha korszerű információs és kommunikációs technológiát használ a közlekedésben, a közüzemek működtetésében, a közbiztonság erősítésében, a helyi vállalkozások támogatásában, a hivatalos ügyek intézésében, a kommunikációban és az információmegosztásban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában