Helyi gazdaság

2023.07.19. 13:35

Megvannak a vármegyei termésátlagok - Galéria

Kevesebb gabona termett vármegyénkben, a gazdák mégis adakoztak szerdán. Szőregen is gyűjtötték a búzát a Magyarok Kenyere Programban, sült halból és szalonnából idén sem volt hiány, ahogyan a termésátlagok ismertetője sem maradt el.

Kiss Anna

Szőregen a legkisebbek is segítettek a Magyarok Kenyere Programban. Fotó: Kiss Anna

Tizenhetedik alkalommal gyűjtötték a búzát Rózsavölgyi József telephelyén szerdán a Magyarok Kenyere Programban. Ahogy az már hagyomány Szőregen, sült hallal és sült szalonnával várták a gazdákat, akik már délelőtt 10 óráig annyi adományt vittek, hogy jóval túllépték a tavalyi felajánlás mértékét. A gyűjtőnapon sajtótájékoztatót is tartottak, ahol Horváth Vivien, NAK Magyarok Kenyere Kft. ügyvezetője közölte, a program már sokkal több, mint adománygyűjtés, hiszen az évek során különböző hagyományok, események jöttek létre, valamint még szorosabb közösséggé kovácsolódtak össze a gazdák.

Kiemelte, a 15 millió búzaszem a világ magyarságát jelképezi, az összegyűlt gabonát pedig a világ magyarságában fellelhető rászorulóknak juttatják el. Elmondta, a gabonából liszt készül, amit idős- és gyermekotthonokba, valamint rászoruló személyekkel foglalkozó intézményeknek viszik majd el, tehát minden búzaszem jó helyre jut.

Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke is ott volt Szőregen és arról beszélt, hogy szerdán 7 helyen zajlik a búzagyűjtés vármegyénkben, a gazdák pedig igen aktívak annak ellenére, hogy a korábbi évekhez képest kevesebb gabona termett. Hangsúlyozta, hálás a termelőknek, hogy ebben a helyzetben is segítenek a határon belüli és kívüli honfitársaiknak.

De Szőregen nemcsak a sült szalonna és a Tápéról érkező sült hal állandó, hanem az is, hogy a térség falugazdásza beszámol a termésátlagokról. Így Birta András falugazdásztól megtudtuk, hogy az őszi árpának a betakarítása befejeződött a vármegyében, több mint 28 ezer hektáron termett a gabonából, melynek termésátlaga 5,1 tonna/hektár. Őszi búza mintegy 56 ezer hektáron termett, hektáronként átlagosan 5 tonna, a betakarítás 80 százalékos. Beszámolója szerint őszi tritikálé 5800 hektáron termett 4,6 tonnás átlagterméssel, ennek jelenleg 65 százaléka van már a tárolókban, míg a káposztarepce 10 ezer hektáron termett, az átlagtermése 3,5 tonna, a betakarítása pedig 95 százalékos. Megjegyezte, javában zajlik még a rozs, a szalma és a zab betakarítása a vármegyében.

A nagylelkű gazdákat Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is meglátogatta szerdán, aki lapunknak elmondta, a program a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának nemes gondolatából mára az egyik legjelentősebb, legszélesebb tömegeket megmozgató, nemzeti szintű karitatív kezdeményezéssé terebélyesedett. Hozzátette, az akció bizonyítja, hogy a nemzet és a rászorulók továbbra is számíthatnak a magyar gazdákra, akik még a változó időjárási körülmények ellenére is kiveszik a részüket az akcióból és folyamatosan szállítják adományaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában