Bordányban mozgóboltot, Zákányszéken szolgálati lakást ad el az önkormányzat

2023.07.21. 16:20

Bajban az önkormányzatok: van pénz csak nem elég

A gazdasági helyzet miatt Bordányban mozgóboltot, Zákányszéken szolgálati lakást adnak el. Mint megírtuk, annyira rossz egyes települések gazdasági helyzete, hogy önkormányzati tulajdonban lévő ingóságokat és ingatlanokat terveznek eladni. De ez nem jelenti azt, hogy csődben a falu. Van pénz, de nem lehet másra költeni.

Arany T. János

KÉPALÁ Szabadulnak tőle. Autószerelő vizsgálja át eladás előtt a bordányi önkormányzat tulajdonában lévő mozgóboltot. Fotó: Török János

Miután megjelent cikkünk, amiben megírtuk, hogy a bordányi önkormányzat egyre nehezebb helyzetben van, gazdálkodása egyre nehézkesebb, majdnem pánik alakult ki, hogy csődben a falu. Úgy tudjuk, az amatőr közgazdász szakértők a Gyuri kocsmájában rendezték meg gazdasági fórumukat, és vitatták meg a kérdést, innen is terjedt a rémhír. Tanács Gábor polgármester ezért fontosnak tartotta tisztázni, hogy áll a falu anyagilag. A legfontosabb, hogy van pénze a falunak, a pályázati pénzek érkeznek, de azoknak mind megvan a helye. A kerékpárút-építés, a bel- és külterületi útfelújítások, a csatornázás mind folyamatban lévő beruházások, amire mind megvan a pénz.

Fotó: Török János

A baj azzal van, hogy a működési költségekre kevés a keret, tehát az önkormányzat nehezen tudja fenntartani önmagát és az önkormányzati intézményeket. Ennek egyik oka, hogy az energiaválság közepén rendkívül kedvezőtlen áron, drágán tudtak csak gázt venni. Így hiába spóroltak, sokba került a rezsi.

Egyszerű, ami a lakosságnak többe kerül, az nekünk is. Ezért mindenképpen szüksége van a helyi kincstárnak újabb bevételekre ahhoz, hogy ugyanezen a színvonalon tudjon a falu tovább működni, Amit nem használunk, de fenntartási költsége van, azt eladjuk. Többen érdeklődnek a mozgóboltunk iránt, ezen kívül központtól távolabb lévő önkormányzat területeket is árulunk

 – mondta a polgármester. 

Fotó: Török János

Hozzátette, vannak olyan számláik, amelyeken tartalékok vannak, ezért az átmeneti likvid problémák megoldására felhatalmazást kért a bérlakásszámla illetve a víziközműszámla keretének ideiglenes felhasználására.

A Bordányhoz közeli Zákányszéken is hasonló a helyzet, azaz Matuszka Antal polgármester szerint kétségbeejtő. Itt a körzeti megbízottat költöztetik el. Többek között eladják a körzeti megbízott frekventált helyen, önkormányzati tulajdonban lévő irodájának helyet adó ingatlant, a rendőrt pedig beköltöztetik a polgármesteri hivatalba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában