Döntött a bizottság – az önkormányzat összesen 4,38 millió forint támogatást nyújt

2023.08.18. 16:20

Huszonnyolc viharkárosultat támogatnak Vásárhelyen

Összesen 28 károsultnak segít az önkormányzat az augusztus 5-i, Vásárhelyen még soha nem tapasztalt erejű vihar által okozott anyagi kár felszámolásában. A támogatottak közül húsz tulajdonosnak az otthona, nyolcnak pedig a gépjárműve rongálódott meg. Erről Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Vásárhelyi Televízió csütörtök esti Időben című műsorában beszélt.

Kovács Erika

Volt, akinek az autóját lapította össze a hatalmas erejű vihar. Fotó: Kovács Erika

Mint lapunk is megírta, a vásárhelyi közgyűlés szerdán módosította a települési támogatásról szóló önkormányzati rendeletet, ezzel lehetőség nyílt azon viharkárosultak támogatására, akiknek a lakhatásra használt ingatlanában, illetve a saját használatú gépjárművében kár keletkezett. Korábban 5 milliós alap létrehozásáról volt szó, most csak az egyéni támogatások maximális összegét határozták meg. Támogatást azok a háztartások kaphatnak, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 340 ezer forintot. Ezt a kérelem benyújtásakor igazolni is kellett. Nekik maximum 500 ezer forint vissza nem térítendő egyszeri támogatás nyújtható, személygépkocsik esetében ez az összeg maximum 200 ezer forint.

Mint korábban megírtuk, Hódmezővásárhelyen 238 kárbejelentés érkezett az augusztus 5-i szupercella okozta vihar miatt a katasztrófavédelemhez. Ezek nagy része fakidőlésekről, ágleszakadásokról szólt, azonban nagyon sok lakos anyagi kárt is szenvedett, az otthonukra, kerítésükre, autójukra zuhant fa és nem mindenkinek volt biztosítása, illetve ha volt is, ezt a kárt nem biztos, hogy fedezte.

A bizottság már csütörtökre meghozta a döntését. Az önkormányzati támogatásnak 28 kérelmező felelt meg. 

20 ingatlan- és 8 gépjármű károsultat támogat Hódmezővásárhely önkormányzata. A 28 kérelmezőnek a bizottság 4,38 millió forint segítséget szavazott meg

 – jelentette be Márki-Zay Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában