Fackelmann: a Homokhátság vízellátása megmaradásunk záloga

2023.08.07. 17:30

Megsemmisülő tanyavilág és elvándorlás jöhet

Elsivatagosodik a Homokhátság. Az ökológiai katasztrófa csak egy működő Duna-Tisza csatornahálózattal menthető meg. A katasztrófa áldozatai a természetvédelmi területek, vizes élőhelyek lesznek, amelyet a mezőgazdasági termelés ellehetetlenülése, majd a tanyavilág megsemmisülése és elvándorlás követ – mondja Fackelmann István Ásotthalom alpolgármestere.

Arany T. János

Fackelmann István Ásotthalom alpolgármestere szerint, ha nem oldjuk meg a térség vízellátását, ökológiai Trianon fogja élhetetlenné tenni a Homokhátság jó részét. Archív Fotó: Karnok Csaba

Fackelmann István Ásotthalom alpolgármestere 2017 óta foglalkozik a Homokhátság vízellátásával fórumokon, szakmai rendezvényeken.

Az utóbbi évtizedekben a klímaváltozás kockázatosabbá tette gazdálkodásunkat, megélhetésünket, különösen a Homokhátságon. A Duna-Tisza közét az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO 2004-ben a félsivatagi jellegű övezetek közé sorolta. Ennek csaknem 20 éve, azóta már lehet, hogy sivatag lettünk. Az ökológiai katasztrófa csak egy működő Duna-Tisza csatornahálózattal menthető meg. Ha nem építjük meg ezt a homokháti vízellátó rendszert, ökológiai katasztrófa éri az egész Homokhátságot. Első áldozatai a természetvédelmi területek, vizes élőhelyek lesznek, amelyet a mezőgazdasági termelés ellehetetlenülése, majd megszűnése és a tanyavilág megsemmisülése és elvándorlás követ. Ökológiai Trianon fogja élhetetlenné tenni a Homokhátság jó részét

 – magyarázta az alpolgármester.

Elmondta, az évente várható 550 mm csapadék minden négyzetméteren 550 liter vizet, hektáronként 5500 köbmétert jelent, amelynek részleges visszatartása enyhíthet a gondokon. Az Alföldvíz helyi telepén napi 40 köbméter dekantált víz termelődik, ami a Királyhalmi csatornába csatlakozva hagyja el Ásotthalmot a 200-250 köbméter tisztított szennyvízzel együtt.

Akkora a talaj vízhiánya, hogy ez az irdatlan mennyiségű napi vízmennyiség 1-1,5 kilométer csatornahosszon mind elszivárog és nem jut tovább. Mivel a felszíni vízellátásra a kiszáradt belvízelvezető csatornahálózaton keresztül nem számíthatunk és a talajvíz szintje is 3-4 méterrel lejjebb ment, maradtak az ásott és fúrt kutak az élet és a gazdálkodás fenntartására. Ezek korlátozására, ellenőrzésére és megadóztatására elrendelt regisztráció ellen küzdöttünk sikerrel

 – mondta.

Fackelmann hangsúlyozta, az elsivatagosodást csak a Homokhátságot szegélyező két folyó vizének elvezetésével és visszatartásával lehet elkerülni. 4,4 milliárd forint támogatással már készülnek a Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítását, helyreállítását célzó vízkészlet-gazdálkodási projekt tervei. Ásotthalom is adott be pályázatot a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért című LIFE LOGOS 4 WATERS projektre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában