A szakember elsősorban a biológiai védekezésre hívta fel a figyelmet, végső esetben jöhet a kémiai

2023.09.19. 19:30

Invázió: elszaporodtak a mezei pockok

Nagyon elszaporodtak a mezei pockok és egerek. A gazdálkodók hatalmas károkról számolnak be. Vannak, akiknek hektáronként akár egy tonna termésük is odalett. Ahogy Sipos gazda fogalmazott, ha nem vigyázunk, lassan már a spájzban lesznek, merthogy a közterületeken, kiskertekben is rengeteg a pocok- és egérlyuk.

Kovács Erika

Rengeteg a mezei pocok. Sipos gazda elsősorban a biológiai védekezést javasolja, de ha nincs más megoldás, marad a kémiai gyérítés.

Forrás: Shutterstock

A kialakult pocokfertőzöttségre való tekintettel a NÉBIH november 16-ig engedélyezte a rágcsálóirtó készítmény szükséghelyzeti felhasználását. A készítményt az engedélyokiratban foglaltak betartásával lehet alkalmazni, csak így minimalizálható a vadállományra jelentett kockázata.

Sipos József elsősorban a biológiai védekezést javasolja, de ha nincs más megoldás, marad a kémiai gyérítés.

Már hat hetesen ivarérettek

 Ha kedvező a kártevők életfeltétele, nincs túl sok természetes ellenségük, van táplálékuk, akkor felszaporodnak. Ez igaz például a poloskákra, hörcsögökre, házi patkányokra is. Idén nagyon erős a mezei pockok elterjedése, de nemcsak a szántóföldeken, hanem a közterületeken és a kiskertekben is

 – mondta Sipos gazda, Sipos József növényorvos, aki régóta figyeli a mezei pockok életét.

Akár két évig is életképesek. Folyamatosan rágniuk kell, koptatják a fogukat. Sötétedéstől válnak nagyon aktívvá. Társas életmódot folytatnak és a hörcsöggel ellentétben nem alszanak téli álmot. Képzeljék el, hogy születésük után 6 héttel már ivaréretté válnak. A vemhességük 3 hétig tart és évente általában 4-6 alkalommal 6-10 csupasz kis fiókákat hoznak a világra.

A T-fákról indul a támadás

Hiába küzd az egyik gazda a pockok ellen, ha a szomszédja nem. Azt javaslom, hangolják össze a védelmet, fogjanak össze. Először is a természetes ellenségeket vessük be. Meg kell becsülnünk az ölyveket, a barna réti héját, a baglyokat. Ezért azt javaslom, hogy minél több T-fát, vagyis „T” betű formájú fát helyezzenek ki a gazdák a szántóföldekre. A ragadozó madarak előszeretettel pásztázzák onnan a földet és támadnak. A gyérítésben szerepük van a rókáknak és más ragadozó élőlényeknek is, amik sok pockot megfognak. Most kezdődtek az őszi talajmunkák, megmozgatjuk a talaj felső részét. Nemrég én is tárcsáztam, és jó volt látni, hogy amint a tárcsa megzavarta a pockok élőhelyét, előjöttek és már csaptak is le rájuk a dankasirályok. Ha felszaporodik a károkozó, akkor a természetes ellenség is felszaporodik. A természet önszabályozó szerepe csodálatos.

Kiskertekben segítség a víz, a macska és a bagoly

Sipos gazdától megtudtuk, a mezei pockok járatokat alakítanak ki a földben és abban mozognak, télen akár 40-50 centiméterre is lehúzódnak, vagy még mélyebbre is, ott alakítják ki a kolóniájukat, külön van az élelemnek és az ürüléknek is raktáruk. Az ellenük való utolsó, végső védekezési megoldásnak a szakember a kémiai védekezés alkalmazását javasolta.

Ehhez szükséghelyzeti engedélyokirat szükséges. Ezeket csak járatkezelésre lehet alkalmazni, vagyis kiskanállal behelyezni a járatokba és lezárni, hogy a nyulak, őzek, fácánok és egyéb élőlények ne érintkezzenek ezzel a méreggel

 – emlékeztetett a növényorvos.

A kiskertekben is gond a mezei pockok jelenléte. Sipos gazda a járatok vízzel való elárasztását javasolta. A fészkek meglazítása is eredményre vezethet.

A macskák és a baglyok is nagy segítségünkre lehetnek a védekezésben. Utóbbiaknak a kiskertekben is tehetünk ki T-fákat

 – adott tippet a szakember.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában