Ópusztaszer

2023.09.29. 14:18

Megújult az ópusztaszeri Rotunda – Galéria

Lezárult az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban lévő Rotunda energetikai korszerűsítése, fejlesztése. Az egymilliárd forintos beruházásban szinte minden megújult, a rendszer fenntarthatóbb, gazdaságosabb lett és a műtárgyak védelmét is jobban szolgálja.

Imre Péter Géza

Befejeződött a Rotunda energetikai korszerűsítése. Fotó: Gémes Sándor.

Jelentős, történelmi esemény ez az Emlékpark életében: a ’80-as években épült Rotundának 6 esztendei előkészítést követően megújult az energetikai rendszere, a munkákhoz kevesebb mint egy év kellett. Komfortosabb lett a látogatóknak, és a műtárgyvédelemre is ideális, teljesen megfelel annak

 – mondta köszöntőjében a projekt zárórendezvényén Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója.

Sorolta: megtörtént a gépészeti berendezések cseréje, hőszivattyús és napelemes rendszert alakítottak ki, új légcserélőt és új világítótesteket kapott az épület, megújult a Feszty-körkép világítása, nyílászárókat cseréltek és megoldották a homlokzati hőszigetelést. 

Fontos volt számunkra, hogy a munkálatok alatt zavartalan maradjon a Rotundában a kiállítások látogatása, és arra is figyelni kellett, a kiemelt régészeti hely mellett Natura 2000-es terület is vagyunk 

– tette még hozzá.

Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, azzal kezdte beszédét, hogy Ópusztaszer, az Emlékpark mindig ünnepi pillanatokat jelent, kiemelt helyet foglal el a nemzet emlékezetében.

 Országunk energiabiztonság-növekedésének is része az a beruházás

 – hangsúlyozta a projekttel kapcsolatban.

 Ópusztaszer nekünk magyaroknak nagyon sokat jelent, ezeréves államiságunkra és arra is emlékeztet, mi a túlélésben is utolérhetetlenek vagyunk

 – mondta Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár. Világpolitikai aktualitásokat, például a keleti nyitást, a nyugati és keleti kapcsolatok párhuzamos fejlesztését is érintő beszédét azzal zárta: a múlt nem azonos azzal, ami megmaradt belőle, mi Árpád és Szent István országa vagyunk.

Iskolások látogatása

A szegedi Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pénteken teljes létszámmal, csaknem 400 diákkal kirándult az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A gyerekek bejárták a parkot, megnézték a kiállításokat, a Feszty-körképet és egy lovasbemutatón is részt vettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában