Helyi gazdaság

2023.11.11. 12:51

Jelentősen növelte forgalmát a DélKerTÉSZ

Delmagyar.hu

Fotó: Majzik Attila

A közlemény szerint az értékesített mennyiségből 25 ezer tonnát tettek ki a frisspiaci termékek, az ipari zöldségek és növények pedig 31 ezer tonnát.

A szövetkezet zöldség és gyümölcs értékesítéséből származó árbevétele 19 milliárd forintra rúgott az első kilenc hónapban, ez éves szinten 4 milliárd forintos növekedést jelent. Az év végére a várakozások szerint az árbevétel elérheti a 22 milliárd forintot. Az első háromnegyed évben az exportbevétel 3,3 milliárd forint volt, az előző évinél mintegy 300 millió forinttal magasabb. Az árfolyamhatás miatt a cseh és szlovák piacon a tavalyinál alacsonyabb egységárral tudott értékesíteni a szövetkezet.

Az éves szinten mintegy 700 millió forinttal növekvő költségek befolyásolják az eredményeket. A magasabb fuvarköltségek és az EPR-díj bevezetése mellett az inputanyagárak közül a műtrágya ára ugyan mérséklődött, a növényvédő-szerek esetében azonban jelentős növekedést tapasztaltak, ami nehezíti a termelők helyzetét. Hasonlóképpen a szállításhoz nélkülözhetetlen összecsukható rekeszek ára is megugrott. A magas kamatok pedig nemcsak az eredményekre vannak negatív hatással, de a jövőbeni beruházásokat, fejlesztéseket is megnehezítik - jegyezték meg.

A közlemény idézi Nagypéter Sándor elnököt, aki kifejtette: a DélKerTÉSZ célja, hogy saját fizikai és online bolttal is megjelenjen. A közvetlen értékesítés jövő húsvét körül indulhat el Budapesten, így a friss piaci szezonra már nemcsak a boltláncokban, de a cég saját üzletében is elérhetőek lennének a szentesi zöldségek.

A szövetkezet fontos feladatának tartja a kertészeti szakma utánpótlásának biztosítását annak érdekében, hogy 10-15 év múlva is legyenek naprakész tudással rendelkező szakemberek. A termelői tagság fiatalítása érdekében hosszú távú mentorprogramot indítanak jövőre az Alföldi Agrárszakképzési Centrummal és a Bartha János Kertészeti Technikummal, valamint közös gyakorlati kutatókertet hoznak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában