Csökkent a foglalkoztatási ráta Csongrád-Csanádban

2023.11.10. 08:40

Nőtt a munkanélküliek száma

Nőtt a munkanélküliségi ráta Csongrád-Csanádban az I. és a II. negyedév között, így lecsúsztunk a fővárost és a 19 vármegyét vizsgáló KSH-s kiadvány képzeletbeli dobogójáról. Persze még így is jó adatokat produkáltunk, az országos 3,9 százalékos átlagnál jobb, 2,1 százalékos mutatóval rendelkeztünk félévkor, és ezzel messze előztük a szomszédos Bács-Kiskunt és a sor végén kullogó Békést egyaránt.

Varga Anna

Nőtt a munkanélküliségi ráta vármegyénkben. Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: BABAROGA

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felmérése alapján 2023 II. negyedévében az ország 15–64 éves népességének 77,8 százaléka, 4,8 millió fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé. 17 ezer fővel dolgoztak többen, mint 2022 II. negyedévében, a munkanélküliek száma 35 ezer fővel bővült

 – írták kiadványukban. A foglalkoztatási ráta egy év alatt 0,4 százalékponttal, 74,7 százalékra nőtt.

A Fókuszban a vármegyék című kiadványból kiderül, hogy a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbi 3,2-ről 3,9 százalékra emelkedett. A fővárost és a 19 vármegyét elemző kiadványból kitűnik, hogy a munkanélküliségi ráta 1 és 8,8 százalék között szóródott. A legalacsonyabb Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyékben volt, a képzeletbeli dobogón így már nem Csongrád-Csanád a harmadik, a II. negyedévben az 5-ik helyen álltunk.

 A munkanélküliségi ráta a munkanélküliek számához hasonlóan emelkedett, az egy évvel korábbi 1,5-ről 2,1 százalékra. Az arány ennek ellenére alacsonyabb volt a 3,9 százalékos országos átlagnál. 60 ezer fő volt gazdaságilag inaktív, számuk 3,6 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben országosan 4,6 százalékos csökkenés következett be

 – részletezi a KSH vármegyénk adatait. Bács-Kiskun a 13-ik helyen állt félévkor 4,6 százalékos munkanélküliségi rátával, míg Békés csak a 16-ik, ott 6,4 százalékos munkanélküliségi rátát mértek.

A KSH a foglalkoztatási rátát és az aktivitási arányt is nézi, ezekben a mutatókban azonban már korántsem teljesít a legjobban között Csongrád-Csanád. 2023 II. negyedévében vármegyénkben a 15–64 éves népességből az egy évvel korábbinál 4,4 ezer fővel kevesebben, 183 ezren voltak jelen foglalkoztatottként a munkaerőpiacon. A munkanélküliek 4 ezer fős száma 1,1 ezer fővel meghaladta az előző év azonos időszakában mértet. Mindezek következtében a gazdaságilag aktív népesség 3400 fővel mérséklődött.

Országos szinten a foglalkoztatási ráta egy év alatt 0,4 százalékponttal, 74,7 százalékra nőtt, ezzel szemben nálunk 1,4 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest (74,1%). Bács-Kiskun a húszas listában a 8-ik, vármegyénk a 10-ik, Békés pedig csak a 18-ik.

Az aktivitási arány tekintetében – ami a gazdaságilag aktívak, azaz foglalkoztatottak és munkanélküliek népességen belüli arányát teszi ki – szintén nem szereplünk kiemelkedően. Itt az országos átlag 77,8 százalék, amit meghalad Bács-Kiskun 78,6 százalékos mutatójával, és ezzel a 7-ik a Budapestet és a vármegyéket rangsoroló kiadványban. Csongrád-Csanád a 13-ik 75,7 százalékkal, Békés pedig az utolsó előtti 73,6 százalékkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában