Helyi gazdaság

2023.12.13. 20:16

Városmérettől is függ a panelok ára

Míg a használt panelok Csongrád-Csanádban 2015-ben még csak 131 ezer forint átlagos négyzetméteráron cseréltek gazdát, tavaly már 467 ezer forintot kértek el négyzetméterenként. Természetesen Szegeden a legmagasabbak az árak, a Debreceni utcában találtunk olyat is, amelynek négyzetméteréért 612 ezret perkáltak le.

Varga Anna

A KSH adatai szerint kevesebb panel cserélt gazdát tavaly vármegyénkben, mint a korábbi években. Archív fotó: Karnok Csaba

A vármegyei lakásárak alakulásáról pár napja írtunk, most kimondottan a használt panellakásokat vesszük górcső alá a KSH Ingatlanadattára alapján, amelyet a NAV illetékhivatali adatbázisa alapján állítottak össze. Azt írták, az adatok mindig csak azokra a tranzakciókra vonatkoznak, amelyeknél lehetséges a négyzetméterár számítása, vagyis amikor a lakás alapterületét is rögzítették az adásvételi szerződésben.

A vármegyei átlag 2022-ben elérte a 467 ezret, a szomszédos Bács-Kiskunban 411, míg Békésben csak 292 ezer forint volt négyzetméterenként panelok esetében.

Méret és kínálat

Az adatbázis alapján tavaly a vármegyeszékhelyen igen borsos áron cseréltek gazdát a panelok, 499 ezres négyzetméterár volt az átlag a magánszemélyek lakóingatlanokra vonatkozó adásvételi szerződései alapján. Összesen 756 lakótelepi panelt adtak el. Gyakorlatilag ahogy az egyre kisebb településeket nézzük, úgy lesz egyre kedvezőbb az ár. Vásárhelyen 86 panelnak lett új tulajdonosa, akik átlagosan 348 ezer forintot fizettek négyzetméterenként. Szentesen 32 darabot adtak el el 342 ezres átlagos négyzetméteráron, Makón összesen 36, ott 329 ezres négyzetméterárat fizettek a vevők, Csongrádon pedig tavaly 260 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kelt el 26 panel. Ezekből jön ki vármegyénkben az átlagos 467 ezer forintos négyzetméterár, az adatbázis 936 eladott lakást tartalmaz. Ez a korábbi évekhez képest kevesebb adásvételt jelent.

Átlag felett és alatt

Az említett átlagok az egyes lakások tényleges árához képest nagy eltérést mutatnak. A KSH adatai szerint a lakótelepi paneloknál a Debreceni utcában kelt el a legborsosabb áron, 612 ezres négyzetméteráron egy lakás tavaly, és az árak szerint rendezett táblázat első 20 helyén csak szegedi lakást találtunk. A lista 73-ik helyén egy Vásárhelyen, a Kistópart utcában eladott panel van, amelyet 349 ezer forintos négyzetméteráron vettek meg, majd Makó következik, ott a Hunyadi utcában 347 ezret fizetett valaki egy lakótelepi panelért négyzetméterenként. Szentesen, a Brusznyai Árpád sétányon 330 ezer volt a vételár négyzetméterenként, a legkevesebbet pedig Csongrádon, Hársfa utcában kértet, ott a vevő négyzetméterenként 217 ezret perkált le.

Népszerű a panel

Az, hogy a panelok népszerűek, nem újdonság. Már tavaly év elején is arról írtunk, a panel lehet a vevők menekülőútja a lakásdrágulás és a hitelkamatok emelkedése elől. Akkor az Ingatlanbazár szakértője azt mondta lapunknak, hogy Csongrádon 12,5 millióért voltak lakások, míg Szegeden 17,5 millióról indultak az árak.

Az ingatlanpiac összességében jelenleg messze van a szárnyalástól. A KSH azt írta, hogy a forgalom mérséklődése idén sem állt meg, az I. negyedévben 36, a II. negyedévben 20 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint az előző év azonos időszakában. Az idei II. negyedévében a használt lakásokat mindössze 2,5 százalékkal drágábban értékesítették az előző év azonos időszakához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában