Helyi gazdaság

2024.01.04. 14:00

Elkészült a gajgonyai záportározó

Kétszáznégy millió forintos beruházás fejeződött be a napokban Balástyán. Ennek keretében megépült a gajgonyai záportározó és fejlesztették a csapadékvíz elvezető rendszert.

Imre Péter Géza

Az elkészült gajgonyai záportározó madártávlatból drónos felvételen. Fotó: balástyai önkormányzat

A balástyai önkormányzat TOP-os pályázaton a Balástya belterületi védelmét szolgáló A1 és A2 vízgyűjtő és a gajgonyai záportározó fejlesztése IV. fejlesztési ütem elnevezésű beadott anyagra nyert százszázalékos intenzitással 204 millió forintos vissza nem térítendő támogatást. A projekt költségeit az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés finanszírozta, a munkákat a sándorfalvi Vízép Holding Kft. végezte el.

Az elkészült gajgonyai záportározó madártávlatból drónos felvételen. Fotó: balástyai önkormányzat
Az elkészült gajgonyai záportározó madártávlatból drónos felvételen. Fotó: balástyai önkormányzat

A cél az volt, hogy a csapadékvíz gazdálkodással a 7350 négyzetméter területű gajgonyai záportározó és műtárgyai, a belterület védelmével együtt, vízkárelhárítási és vízvisszatartási feladatokat is szolgáljon, szolgáljanak

 – mondta Péterné Bárkányi Tímea projektmenedzser. A műszaki tartalmakkal folytatva elmondta, a záportározó földmedrű, töltéssel ellátott, szabálytalan alaprajzú csapadékvíz tározó, amelynek mintegy 7900 köbméter a maximális térfogata. A projektben még a földmedrű árkok rekonstrukciója, nyílt árkok és zárt csatorna felújítása, továbbá nyílt vízelvezetők kialakítása szerepelt és valósult meg. Az érintett csatorna hosszúsága csaknem 3000 méter.

A beruházás a következő helyszíneket érintette a gajgonyai záportározón kívül: Bartók Béla, Galamb, Gerle és Kodály utca, Övárok, Széchenyi utca, a szennyvíztelep melletti régi Balástya II. csatorna, Ady Endre és Honvéd utca – sorolta a szakember. A csatornaszakaszok összesen 97 ingatlan, a szennyvíztisztító telep és a Hotel Orchidea állagmegóvását szolgálja és belvízzel elöntését előzi meg.

A fejlesztést a balástyai önkormányzat tavaly március 6-tól december 20-ig hajtotta végre a Széchenyi 2020 programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában