A gabonaárakat nem a termés mennyisége határozza meg, hanem a nemzetközi gazdasági folyamatok

2024.02.10. 19:43

Az ukrán helyzet miatt felemás helyzetben vannak a magyar gazdák

Hiába várható idén jó gabonatermés Magyarországon, ha a magyar gazdáknak a rosszabb minőségű, de olcsóbb ukrán gabonával kell versenyezniük a piacon – hangzott el szombaton Hódmezővásárhelyen, a Gazdasági Egyesület által szervezett fórumon.

Kovács Erika

Farkas Sándor: a minőségileg sokkal gyengébb, de jóval olcsóbb ukrán gabonával kell versenyezniük a magyar gazdáknak.

Forrás: Farkas Sándor/Facebook

A rendezvény résztvevőit Benkő Zsolt, a Gazdasági Egyesület elnöke és Mikó Edit dékán köszöntötték, majd Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke a gabonapiac helyzetét értékelte.

 Nem a vetések állapota, nem a termés, hanem a nemzetközi gazdasági folyamatok, krízisek és az energiaválság határozzák meg a gabonaárakat, ami nagyon szomorú

 – emelte ki. Petőházi Tamás arról is beszélt, hogy a Nyugat-európai jólétet, versenyképességet korábban az olcsó orosz kőolajjal és földgázzal alapozták meg.

A háború miatt erre most nincs lehetőség, de akkor hogyan oldják meg ezt a helyzetet? Olcsó élelmiszerrel Ukrajnából 

– mondta.

Felemás helyzetben vannak a magyar gazdák, amit részben az ukrán helyzet okoz – értékelte Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes is, aki szerint ez az év sem lesz egyszerű.

 Ha a határban járunk, azt látjuk, hogy szépen zöldell az őszi vetés, ami azt jelzi, hogy 20-22 millió tonna gabona is teremhet idén Magyarországon. De sajnos versenyeznünk kell az ukrán gabonával, ami jóval olcsóbb, de minőségileg sokkal gyengébb. Ezért is fontos, hogy a gazdák megfelelő hatékonysággal dolgozzanak, aminek megteremtéséhez megfelelő támogatást nyújtunk akár a fejlesztésekhez, vagy a szerkezetátalakításokhoz. A kamatstop betartása mellett, mintegy 5 százalékos kamattal szeretnénk egy hitelprogramot indítani, ami 50-60 százalékos támogatást jelent. Ezzel elérhetjük, hogy a gazdálkodók helyzete ne romoljon tovább, ugyanakkor meglesz a remény arra, hogy elinduljunk egy felfelé ívelő úton

 – mondta Farkas Sándor. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, komoly segítséget jelentenek a hazai gazdáknak is a Nyugat-európai gazdatüntetések.

A brüsszeli bürokrácia is kezd felébredni, hogy milyen nagy szükség van a gazdatársadalomra, akik biztonságos és elegendő mennyiségű élelmiszert termelnek, hogy ne a szemetet kelljen megetetni az európai emberekkel 

– emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában