Helyi gazdaság

2024.02.22. 10:00

Közeleg a kübekházi határátkelő megnyitása

A héten megkezdődött a Kübekháza közigazgatási területén felépült határátkelő műszaki átadása. Az impozáns épület zöld energiával működik majd, a megnyitás pontos időpontja azonban még nem tisztázott, és a nyitvatartási időről sincs még konszenzusos megállapodás.

Tamási Anna Éva

Az építmény az ország egyik legszebb határátkelőhelye lett. Fotó: Karnok Csaba

A Kübekháza–Rábé közötti határátkelő uniós források felhasználásával épült 2,5 milliárd forintból, a főbb létesítmények nettó alapterülete 1636 négyzetméter. Az önkormányzatot a műszaki bejáráson Molnár Róbert polgármester és Borkáné Gulyás Zsuzsa jegyző képviselte – olvasható a Kübekháza Hírszolgálat oldalán.

Jól állnak a munkálatok

A polgármester összességében elégedettségét fejezte ki az épület kapcsán.

Az építmény nagyon impozáns lett. Még egy ilyen modern átkelőt magyar szakaszon nem láttam. Ám sok apró munka, javítás van még hátra, ezért a közforgalom számára való megnyitás pontos időpontja még nem ismert

 – mondta a polgármester. 

A határátkelő kapcsán vannak még tisztázandó kérdések, ezek legfontosabbika annak nyitvatartása, amely jelenlegi információink szerint 7 és 19 óra között várható. 

Fotó: Karnok Csaba

Nyitvatartási kérdések

Molnár Róbert polgármester korábban lapunknak elmondta, nem szeretné, ha megvalósulna az az elképzelés, miszerint a munkálatok végeztével non-stoppá alakítanák az átkelőhelyet.

Kübekháza egy csendes falu, sokan éppen emiatt költöztek ide. Itt sokan az utcán kerékpároznak, a gyerekek is kint játszanak, a településen áthaladó nemzetközi forgalom azonban ezt az idilli állapotot jelentősen felbolygatná. Nyáron már így is nagy itt a forgalom, a szezon végén azonban csak napi 100-150 autót kell elviselnünk. Azt azonban nem szeretném, ha éjjel is rajtunk keresztül autóznának a Szerbiába igyekvők

 – fejtette ki.

Szerinte a megoldás egy nagyjából két kilométeres – a határátkelővel párhuzamosan futó – szervizút elkerülőútként működtetése lenne, amely így biztosítaná a falu nyugalmát. 

Fotó: Karnok Csaba

Hármashatár Kübekházán

Kübekházán egyébként hármashatár működik majd, tavaly született megállapodás Magyarország és Románia között arról, hogy Kübekháza és Óbéba között határátkelőt hoznak létre. Ennek kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter örömét fejezte ki.

Egy határ menti térség akkor tud igazán jól fejlődni, ha a határ nem elválasztja ezt a térséget a határ másik oldalán lévőtől, hanem összeköti vele 

– mondta a megállapodás aláírásakor a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában