A 65 millió eurós beruházással 150 új munkahelyet teremt a kínai befektető Makón

2024.03.14. 16:17

Aludobozok készülnek majd az épülő makói gyárban

A kínai Benepack Hungary Kft. 65 millió eurós befektetéssel létesít italos alumíniumdoboz-gyártó céget Makón. Az előkészületi munkák után februárban már elkezdődhetett az építkezés. Erről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere, Yin Gao, a Benepack Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Kun Wei, a cég projektigazgatója.

Kovács Erika

A sajtótájékoztatón részt vett (balról) Yin Gao, a Benepack Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármester és Kun Wei, a cég projektigazgatója. Fotó: Kovács Erika

A sajtótájékoztató elején Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere gratulált a cég vezetésének, hogy a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Év befektetője versenyében a Benepack Hungary Kft. elnyerte Az év új beruházója díjat. A polgármester hangsúlyozta, ez azért is öröm, mert az elmúlt évben Makó Az év ipari parkja címben részesült.

2022 második felében kaptuk a tájékoztatást, hogy egy kínai befektető érdeklődik városunk iránt. Egyeztetések kezdődtek a Benepack Hungary Kft. és az önkormányzat között, amelynek eredményeként a befektető Makót választotta beruházása helyszínéül

 – mondta a sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet. Hangsúlyozta, a leendő gyár hatással lesz a város gazdasági növekedésére, az adóerő-képességére, a családok megélhetésére. Makó önkormányzata a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökséghez pályázott közműfejlesztésre. Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával 5,8 milliárd forintban részesültek. A Benepack 10,1 hektár területet vásárolt meg a várostól, ahol előkészítésként földmunkákat, 3 ütemben régészeti feltárást és lőszermentesítést végeztek. A cég februárban látott hozzá a gyár építéséhez.

Yin Gao ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a teljes beruházás 65 millió euróba kerül, a felépítendő makói gyárban alumínium italosdobozokat készítenek majd, a tervek szerint egymilliárd darabot. Első ütemben mintegy 150 dolgozónak biztosítanak munkát, elsősorban helyieknek.

A vezérigazgató kiemelte, az aludobozok szinte 100 százalékban újrahasznosíthatók, vagyis a környezetre gyakorolt hatásuk alacsony. A palackokat sör- és más italvállalkozásoknak értékesítik. Gyártósoruk a legmodernebb technológiát képviseli majd. Maximálisan szem előtt tartják a környezetvédelmet, ezért szorosan együttműködnek a hatóságokkal.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a cég 2029-ig három ütemben további fejlesztéseket tervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában