Szegedi hírek

2024.04.21. 20:00

Veszteséges lett a szegedi turisztikai cég

Csaknem 19 millió forintos vesztességgel zárta a tavalyi évét a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. A Tourinform Iroda az energiaválság miatt egy időre az önkormányzat épületébe költözött.

Suki Zoltán

Nem mindig volt tele a szegedi belváros. Fotó: Gémes Sándor

Nem volt túl jó éve tavaly a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft-nek, ugyanis csaknem 19 millió forintos veszteséggel zárták 2023-at. Ez a városi cég beszámolójából derült ki, amit a szegedi közgyűlés elfogadott a legutóbbi ülésén.

A mérlegben megemlítik, hogy a közgyűlés energiamegtakarítási intézkedései miatt a Tourinform Iroda, valamint az Alsóvárosi Tájház 2023. január 2-től 2023. március 3-ig zárva volt. A Tourinform Iroda ebben időszakban ideiglenesen a Polgármesteri Hivatalban működött.

A veszteség ellenére a számok egyébként jók. A szöveges részben azt írták, hogy 2023-ban nem csak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, hanem elérte, sőt sokszor meg is haladta a 2019-es rekordadatokat. Tavaly 290 ezer 551 vendég összesen csaknem 580 ezer vendégéjszakát töltött Szegeden. Ez a tavaly előtti adatoknál 6, illetve 2 százalékkal jobb.

Kiemelik, hogy külföldről tavaly sokkal többen érkeztek, mint egy évvel korábban. Összesen 13 százalékkal jöttek többen, jellemzően Szerbiából, Romániából, Németországból és Ausztriából. Szerencsére az a növekedés behozta a hazai vendégek 2 százalékos elmaradását. Ennyivel jöttek ugyanis kevesebben belföldről 2023-ban, mint 2022-ben.

Szegedre belföldről a legtöbben Budapestről, valamint Pest, illetve Bács-Kiskun vármegyéből érkeztek.

A városba érkezők az összes éjszaka 61 százalékát töltötték szállodákban. 28 százalékban magánszálláshelyeken foglaltak, a többiek pedig panziókban aludtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában