Advent és karácsony

2019.12.03. 17:18

Zsebtolvajok, betörők, kódok: ünnepi bűnmegelőzési tanácsok a rendőrségtől

A Csongrád megyei rendőrök idén is több száz bűnmegelőzési szórólappal és karácsonyi kiadvánnyal hívják fel a figyelmet arra, hogy miként óvjuk értékeinket az adventi és karácsonyi időszakban is.

MTI

Szeged, 20191201. Adventi gyertyagyújtás a Dóm téren. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Az egyenruhások a karácsonyi vásárokban is számtalan helyen segítik a lakosságot, hogy az ünnep biztonságban teljen. A rendőrség kiemelt szolgálattal – a társhatóságok együttműködésével – készül az időszakra, de az állampolgárok közreműködésére is szükség van ahhoz, hogy ne váljanak jogsértés áldozatává.

Néhány jó tanács:

  • Értékeiket mindig tartsák szem előtt ha tömegközlekedést használnak, bevásárlóközpontokban járnak, vagy tömegben vannak, mert ezeket a helyzeteket használhatják ki az alkalmi és a zsebtolvajok! A pénzt, iratot, mobiltelefont a kabát vagy táska belső részén, lehetőleg több helyen, és cipzárazható zsebekben tartsák!
  • Ne vigyenek magunkkal a szükségesnél több készpénzt! A bankkártya PIN kódját soha ne tartsák a kártya mellett!- Győződjenek meg róla, hogy biztosan lezárták-e a gépjárművet! Ne hagyjanak semmit feltűnő helyen, hiszen akár egy szem előtt hagyott műanyag táska miatt is feltörhetik az autót, ami jelentős plusz költséget generálhat az ünnepre.
  • Egyre népszerűbb az online vásárlás. Itt is körültekintőnek kell lenni. Ha a weboldalon helytelen magyarsággal írnak, már gyanúra adhat okot. Banki kódokat soha ne adjanak ki!
  • Ebben az időszakban gyakori az adománygyűjtési tevékenység. Amennyiben utcán szólítják meg, ügyeljen rá, hogy megfelelőképp igazolja magát az adománygyűjtő. Ha pénzt adna át, körültekintően tegye, a másik fél lehetőleg ne lássa, hogy honnan és mennyi pénzt vesz elő! Ha otthonában keresnék fel ezzel a céllal, ne engedjen be senkit! Kérjen csekket, vagy kérje meg az illetőt, hogy az ajtó vagy kapu előtt várjon, míg Ön a felajánlott pénzzel visszatér!
  • Amennyiben az ünnepi időszakban elutaznának otthonról, kérjenek meg valakit, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében időnként ellenőrizze a lakást, ürítse ki a postaládát – azt a látszatot keltve, hogy van otthon valaki. Csongrád megye rendőrsége a társszervekkel együttműködve biztosítja azt, hogy mindenki számára áldott és békés legyen az ünnepre való készülődés.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában