Bakondi György sajtótájékoztatót tartott a helyszínen

2020.01.28. 07:43

Migránsroham, és lövések Röszkénél – Fotók, videó

Illegális migránsok nagyobb csoportja rohamozta meg a magyar határt a röszkei közúti határátkelőhelynél tegnap hajnalban. Hogy megakadályozzák őket, figyelmeztetőlövéseket kellett leadni. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint meg tudják védeni a határt, a kerítést megerősítik. Szerbiában viszont kezd elfajulni a helyzet.

delmagyar.hu

A keddi támadás részleteiről Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt a helyszínen.Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

15.50: Bakondi György sajtótájékoztatót tartott

A keddi támadás részleteiről Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt a helyszínen. A röszkei közúti határátkelő Magyarország felől nézve bal oldalán kezdődött az incidens, kedden 5 óra 20 perckor – mondta. Bakondi hozzátette, hogy a migránsok először ott próbálkoztak, de onnan még visszavonultak. Ez azonban nem tartott sokáig, mert pár perc múlva a másik oldalon, a gyalogos átkelőnél rohamozták meg a határt. Ekkor már ott voltak a fegyveres biztonsági őrök, akik az éjszakára bezárt határt őrzik, és megpróbálták megállítani őket.

 

– A felszólításnak nem engedelmeskedtek, ezért az őrök figyelmeztető lövéseket adtak le. A nagyobb részük visszafutott szerb területre, négy embert viszont a elkaptak a magyar rendőrök – mondta a tábornok, aki hangsúlyozta, hogy a magyar határ biztonságban van.

Bakondi György szerint a határon kizárólag fiatal, agresszív férfiak próbáltak átjutni, szervezetten és erőszakosan. Ráadásul valószínűleg olyan embercsempészek is segíthették őket, akiknek volt helyismeretük. A főtanácsadó emlékeztetett, hogy 2015-ben ugyanitt próbált erőszakos módon Magyarországra áttörni egy ennél lényegesen nagyobb embertömeg is.

Megerősítik a kerítést

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a röszkei kishatárátkelő melletti kerítést megerősítik, azon már kedden délután dolgoztak, és ha szükséges, több rendőrt vezényelnek a helyszínre. A szerb-magyar határ komoly nyomás alatt áll, ebben az évben több mint 3400-an kísérelték meg illegálisan átlépni.

 

A támadással kapcsolatban Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten azt közölte, hogy már múlt héten voltak arról információik, hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra. A hajnali áttörési kísérlet ezt alátámasztotta, a rendőrség azonban erre felkészült, és bebizonyosodott: senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni – tette hozzá Pintér Sándor.

13.07: A " target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer">Hír tévé megszerezte a röszkei áttörésről készült felvételeket:

11.57: Horgoson durvul a helyzet

A hajnali incidens után munkatársaink átmentek Szerbiába, hogy meggyőződjenek arról, mi történik a határ túloldalán. Azt tapasztalták, hogy Horgoson lényegesen több migráns van, mint akár csak egy hónappal ezelőtt. Az egyik pékségben dolgozó fiatal nő stábunknak elmondta, hogy a szomszéd üzletből az illegális bevándorlók a napokban egyszerűen kidobták az eladót, egy férfi pedig arról panaszkodott, hogy szabályosan megszállták a település határában lévő tanyáját.

 

11.23: Bakondi György közölte: a szerb-magyar határ komoly nyomás alatt áll, ebben az évben több mint 3400-an kísérelték meg illegálisan átlépni.

Kiemelte: a magyar határőrizeti rendszer eredményes, és kiválóan szolgálja a magyar emberek biztonságát.

„Ez egy kirívó, erőszakos, csoportos áttörési kísérlet volt, amelyet fiatal férfiak hajtottak végre szemmel látható szervezettséggel, erőszakos fellépéssel, egy emblematikus helyszínen. A rendőri erők jól vezetettséggel, gyors reagálással és technikai biztosítással teljesítették a szolgálati kötelezettségüket. A többlépcsős, többvonalas határőrizeti rendszer eredményesen szolgálja a magyar határ őrizetét és a magyar emberek biztonságát” – jelentette ki Bakondi György.

11.09: Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Belügyminisztérium a röszkei áttörésről.

10.18: Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a Belügyminisztériumban tartott koordinációs értekezleten, amit a Migrációs Munkacsoport keretében tartanak – közölte az M1 híradóval Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A tanácskozás után, várhatóan 10.30-kor a BM épületében sajtótájékoztatót tartanak.

09.30: Továbbra is hatalmas a rendőri készültség Röszke és Szeged között, a rendőrök nagy erőkkel keresik a hajnalban Magyarországra szökött illegális migránsokat. Még mindig hét embert keresnek, a többieket vagy elfogták vagy visszamenekültek Szerbia területére.

 

08.45: A röszkei kis határátkelő mindkét oldalán próbáltak átjutni a migránsok. Az egyik oldalon hatvanan próbáltak átmászni a kerítésen, akik át is jutottak, de az intézkedések után ötvenen visszamentek és nem jutottak be az ország területére. Hat migránst elkaptak, de hetet még keresnek a rendőrök. A határ másik oldalán körülbelül öten, hatan próbáltak bejutni. Úgy tudjuk, hogy nekik ez nem sikerült. A határnál hatalmas a rendőri készültség, az autókat a kis határátkelőhely közelébe sem engedik, a forgalmat elterelik.

08.22: A helyszínre tartó tudósítónk jelenti, hogy a határtól Szeged felé tartó szinte összes járművet megállítják a rendőrök és átvizsgálják illegális bevándorlókat keresve.

07.20: A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy nagyobb migránscsoport 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül a Röszke Közúti Határátkelőhelyen megpróbált jogellenesen az ország területére bejutni. A határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le, a helyszínre irányított járőrök ekkor érkeztek meg. A csoport tagjai közül néhányan beléptek Magyarországra, őket a rendőrök feltartóztatták, a többiek bejutását megakadályozták.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a helyszínen területzárást alkalmaz. A Röszke Közúti Határátkelőhely jelenleg nem üzemel.

 

Korábban írtuk: Kedd hajnalban nagyjából ötven bevándorló próbált meg szervezetten átjutni a kerítésen. Az M1 információi szerint a rendőröknek figyelmeztető lövést is le kellett adniuk, annyira agresszívan próbáltak meg áttörni a migránsok Szerbia felől.

Egy részüknek sikerült átjutni, egy részüket el is fogták, és többeket sikerült megakadályozni abban, hogy bejussanak Magyarország területére. A környéken több ellenőrző pontot is felállítottak a rendőrök, az érkező járműveket folyamatosan ellenőrzik az embercsempészek miatt.

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a migrációs nyomás Szerbia felől, Szabadka környékén jelenleg több mint kétszáz migráns tartózkodik – közölte a közmédia helyszíni tudósítója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában