Elkerülhető a baj

2021.01.21. 14:00

Szén-monoxid: Életeket ment az érzékelő eszköz

Az ország több pontján, többek között Makón és Szegeden is életet mentett az utóbbi napokban a szén-monoxid-érzékelő. Makón egy vízmelegítőt kellett leválasztani a gázhálózatról, Szegeden pedig a kémények ellenőrzésére hívták fel a lakók figyelmét a szakemberek.

Suki Zoltán

Ezen a télen is több tragédiát előztek meg a szén-monoxid-érzékelők. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Látszik, hogy mostanában igazán hidegek az éjszakák, és mindenki feljebb tekerte a fűtést, mert szinte naponta érkeznek hírek arról, hogy életet mentettek a jól működő szén-monoxid-érzékelők.

Hétfőn kora este egy makói családi házban szólalt meg a berendezés. A jelzést követően a makói hivatásos tűzoltók ér­­keztek az Aulich utcai házhoz. A tűzoltók is kimutatták a mér­­ges gázt, a gázszolgáltató szakemberei pedig a lakók biztonsága érdekében a vízmelegítőt átmenetileg lekapcsolták a szolgáltatásról.

A jelzőkészüléknek köszönhetően senki sem sérült meg, a lakók nem panaszkodtak rosszullétre.

Ha­­sonló eset történt Szegeden, Al­­győn és Deszken is, de ami a legfontosabb: sehol sem történt személyi sérülés, az érzékelőknek köszönhetően a lakók a mérgezés legenyhébb tüneteit sem észlelték.

Ezen a télen is több tragédiát előztek meg a szén-monoxid-érzékelők.
Fotó: Karnok Csaba

Nem úgy, mint tavaly év vé­­gén Szentesen. Akkor a Farkas Antal utcába egy családi házhoz riasztották a tűzoltókat, miután a kisgyermek rosszul érezte magát. A tűzoltók méréseket végeztek a házban, és szén-monoxid jelenlétét találták a levegőben. Kiderült, hogy a fürdőszobában egy átfolyós, nyílt égésterű gázos vízmele­gítő működött, valószínűleg ez hibásodott meg. Érzékelő berendezés nem volt, csak a tünetek utaltak az esetleges mérgezésre. A mentők a kisgyermeket kórházba szállították. A gázszolgáltató szakemberei a nem megfelelően működő berendezést átmenetileg itt is kizárták a szolgáltatásból.

A Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a hidegebb időjárás miatt fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják.

Ha szabálytalan a kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőztetéséről. A mérgező gáz akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. De a lakás levegőjét használja például a páraelszí­­vó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mo­­sógép is.

A szakemberek azt is tanácsolják, hogy senki se fűtsön háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt le­­szűkül a kémény belseje, visszaáramolhat a füst a házba. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezdhet, akár meg is gyulladhat, ami pedig lakástüzet okozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában