Kék hírek

2021.02.18. 09:05

Közel kétszáz milliós csalás lepleződött le, a Szegedi Törvényszék fog dönteni az ügyben

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy vádat emelt azzal a férfival szemben, aki közel 200 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

delmagyar.hu

20200617 Szeged Ügyészség épülete a Stefánián. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Az ügyészség szerint a vádlott ügyvezetője volt egy szegedi székhelyű gazdasági társaságnak, amely jellemzően őrző-védő szolgáltatást, honlap- és katalógus készítést, valamint egyéb marketing tevékenységet végzett.

A vádlott által vezetett gazdasági társaság a 2014-es évben 1,2 milliárd forint összegű forgalmat bonyolított le.

Ennek ellenére a vádlott azért, hogy az őt terhelő és az ÁFA fizetése alól mentesüljön, fiktív számlákat fogadott be a társa által vezetett gazdasági társaságtól. A fiktív számlák befogadásán túlmenően a vádlott a bevallásaiban további olyan beszerzéseket tüntetett fel, amelyek mögött bizonylattal alátámasztott gazdasági kapcsolat nem állt.

A vádlott által vezetett gazdasági társaság a 2014-es évben negyedévenként teljesítette adóbevallási kötelezettségét, melyeket valótlanul nyújtott be a székhely szerint illetékes adóigazgatósághoz.

A vádlott a cselekményével az állami költségvetésnek 187 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A társa által vezetett gazdasági társaság a fiktív számlák kibocsátásával mindehhez mintegy 31 millió forint értékben nyújtott segítséget.

A vádlott mindezeken túl a cége vonatkozásában elrendelt adóellenőrzések során a hatóságokkal nem működött együtt, iratbemutatási és pótlási kötelezettségének sem tett eleget, valamint a könyvelése sem volt megtalálható.

A főügyészség a vádlottat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével és számvitel rendje megsértésének bűntettével vádolja. A társával szemben a főügyészség bűnsegédként elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat.

A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában