Vádemelés

2021.02.11. 10:07

Részegen, bedrogozva okozott halálos balesetet

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki 2019. márciusában a sebességhatárt többszörösen túllépve okozott halálos balesetet Szeged belterületén.

delmagyar.hu

Forrás: Pixabay

A vádirat szerint a vádlott 2019. március 30-án 24 órát röviddel megelőzően közlekedett Szeged belterületén úgy, hogy azt megelőzően szeszesitalt, illetőleg kábítószert fogyasztott. Az alkohol és a kábítószer együttes jelenléte a vádlott szervezetében olyan egymás hatását jelentősen fokozó befolyásoltságot alakított ki, amely súlyosan rontotta a vádlott gépjárművezetésre való alkalmasságát. Mindezeken túlmenően a vádlott a megengedett sebességhatárt jelentősen túllépte, mintegy 110-115 km/h sebességgel közlekedett.

A vádlott az alkohol és a kábítószer fogyasztásából, valamint az engedélyezett sebesség jelentős túllépéséből adódóan nem észlelte a részben az úttesten, részben az útpadkán parkoló személygépkocsi mellett álló sértettet, akit fékezés nélkül elütött. A baleset következtében a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen azonnal életét vesztette.

A holttestet az elütés helyétől mintegy 30 méterre találták meg.

A vádlott az ütközést követően a helyszínen nem állt meg, nem nyújtott tőle elvárható segítséget az általa okozott balesetben megsérült sértettnek, hanem tovább haladt. Otthonába távozva a vádlott a balesetben megrongálódott gépkocsit megpróbálta elrejteni úgy, hogy mögé egy utánfutót kapcsolt, illetőleg a sérült jobb oldala mellé egy kerékpárt helyezett, csomagokkal.

A vádlott a gépjárművezetésre egyébként egészségügyi szempontból alkalmatlan.

A járási ügyészség a vádlottat halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével, valamint segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével vádolja.

Az eljárás korábbi szakaszában letartóztatásban, a vádemeléskor bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

A járási ügyészség vádiratában indítványt tett arra, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségét beismeri, akkor vele szemben a bíróság 6 év börtönbüntetést szabjon ki és ugyanilyen időtartamban tíltsa el a közügyektől, valamint a közúti járművezetéstől – tudatta Kopasz Zsolt főügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában