Újabb átverés

2021.06.17. 11:06

Csalók telefonálnak a bank nevében

A rendőrség közleményben figyelmeztet, hogy csalók telefonon próbálják megszerezni a személyi adatainkat, hogy bankszámlánkhoz hozzáférhessenek. Mutajuk, hogyan lehet elkerüln az átverést.

delmagyar.hu

Forrás: Pixabay

– Több jelzés érkezett hozzánk arról, hogy sokakat hívtak fel magukat banki alkalmazottaknak – jellemzően bankbiztonsági vezetőnek – kiadó személyek telefonon. Arról tájékoztatják őket, hogy vagy „hackertámadás” érte a bakszámlájukat vagy nagy összegű vásárlást kezdeményeztek a bankkártyájukkal.

A hiba elhárítása érdekében csupán három dolgot kérnek: bankkártya adatok megadása, egy program telepítése és a netbankba történő belépéshez szükséges adatok kiadása...

Mindezek után a csalók jogosulatlan fizetéseket tudnak kezdeményezni. A letöltött program távoli elérést biztosít a sértett számítógépéhez, amin keresztül könnyedén hozzáférnek az ott elmentett netbanki felhasználói nevekhez, jelszavakhoz. Ha esetleg be van állítva a kétfaktoros hitelesítés, az SMS-ben kapott kódot is elkérik, így utalást tudnak kezdeményezni.

Hogy ilyen ne történjen veled, javasoljuk, fogadd meg néhány tanácsunkat – kéri a rendőrség:

  • Felhasználóneved, jelszavad, bankkártya adataid soha ne küldd el senkinek! Kizárólag banki fizetési oldalon vagy más megbízható pénzügyi szolgáltató oldalán add meg bankkártya adataidat!
  • Ne telepíts semmilyen alkalmazást számítógépedre vagy telefonodra idegen személy kérésére!
  • Mobilalkalmazásokat mindig a hivatalos alkalmazás-áruházból tölts le!
  • Felhasználói fiókjaidnál (levelezési, banki, közösségi oldalak) állíts be a kétfaktoros (kétlépcsős) azonosítást!
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában