Megvan győződve társai ártatlanságáról is

2021.09.23. 19:07

Czeglédy Csaba szerint nem szokványos az ellene folyó eljárás

Czeglédy Csaba a Human Operator Zrt. ügyében a Kecskeméti Törvényszéken folyó tárgyaláson csütörtökön azt állította, ezer sebből vérzik, és egyáltalán nem szokványos az ellene folyó eljárás.

MTI

Szeged, 2019. október 21. Molnárné Mészáros Noémi tanácsvezetõ bíró és Czeglédy Csaba az általa vezetett Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bûnszervezet, összesen 21 vádlott ellen különösen jelentõs vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bûntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt folytatódó ügy elõkészítõ ülésén a Szegedi Törvényszéken 2019. október 21-én. A vádirat szerint a 2011-tõl mûködõ bûnszervezet célja a döntõen diákmunkaerõ közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bûnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI/Archív

Fotó: Rosta Tibor

Czeglédy Csaba vallomásában úgy fogalmazott, a Kecskeméti Törvényszék előtt két lehetőség áll: vagy kizárólag a vádiratban leírtakra alapozva hozza meg döntését, vagy megvizsgálja, érvényesült-e az eddigiekben a jog a tisztességes eljáráshoz.

Az alaptörvény ugyanis egyértelművé teszi – mondta -, hogy egy büntetőeljárásnak is tisztességesnek kell lennie, ezért a nyomozóhatóságnak és a bíróságnak is tisztességes eljárást kell lefolytatnia.

„Mindezzel nem kibúvót keresek, mert meg vagyok győződve vádlott-társaim és a már elítéltek ártatlanságáról is, és úgy gondolom, a bizonyítási eljárás során ki fog derülni, hogy kényszer alatt cselekedtek” – tette hozzá.

A jelenleg ügyvédiiroda-vezetőként, valamint szombathelyi önkormányzati képviselőként és bizottsági elnökként is dolgozó elsőrendű vádlott és társai ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség 2019 februárjában a Szegedi Törvényszéken.

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése és a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A Human Operator Zrt. két generál alvállalkozó közbeiktatásával – amelyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be – jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek. A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem, vagy csak részben vallották be, és elmulasztották befizetni. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Czeglédy Csaba szerint az ellene folyó eljárás azért nem szokványos, mert nincsenek fiktív számlák és fiktív gazdasági események, a szolgáltatáslánc összes tagja érdemi munkát végzett, az iskolaszövetkezetek érdemi tagjai voltak a láncnak, és a diákok saját akaratukból lettek iskolaszövetkezeti tagok.

A politikus-jogász szerint az sem szokványos, hogy a vádban említett összeg „egy részének sem találták nyomát”, és arra sincs semmilyen tárgyi bizonyíték, hogy „a pénz áramlása nem egyirányú volt”.

Véleménye szerint „mivel ebben az ügyben a tárgyi bizonyítékok hiányoznak, kiemelt jelentőségük van a vallomásoknak”. A Szegedi Törvényszék két tanácsa korábban húsz vádlott vonatkozásában előkészítő ülést tartott, közülük hét – a bűnösségét beismerő és az ügyészséggel egyezséget kötő – vádlott ügyében jogerős döntést is hozott.

A bíróság a vádlottakra másfél és három év három hónap közötti börtönbüntetést szabott ki úgy, hogy hárman nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Tavaly januárban a Szegedi Törvényszék valamennyi büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be, ezért a Szegedi Ítélőtábla az eljárás lefolytatására a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki.

A jelenleg Surányiné Pólik Edina vezette tanács előtt folyó tárgyaláson Czeglédy Csaba emlékeztetett: 2018 tavaszán folyamatosan azt lehetett olvasni a kormánypárti sajtóban, hogy az elcsalt milliárdokból ellenzéki pártokat és kampányaikat finanszírozta.

Véleménye szerint ezt a bűntetőügyet arra kívánták felhasználni, hogy „bedöntsenek két ellenzéki pártot”, így a tisztességes eljárás keretében az is felmerül, hogy az ügynek nem büntetőjogi, hanem politikai mozgatórugói voltak, hiszen olyan elemei is vannak, amelyek koncepciós eljárásra utalnak, éppen ezért a bíróságnak foglalkoznia kell ezzel, és ebben is állást kell foglalnia – tette hozzá.

Az ügy következő tárgyalását október 19-én tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában