Embercsempészek

2022.06.01. 11:46

Nemzetközi bűnszervezet ellen emeltek vádat

Legkevesebb 160 illegális határátlépő csempészésében működtek közre.

Fotó: Unsplash

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 19 iraki, palesztin és magyar férfival illetőleg nővel szemben, aki 2019. decembere és 2020. októbere közötti időszakban legkevesebb 160 illegális határátlépő Nyugat-Európába történő csempészésében működtek közre.


A vádirat szerint a vádlottak egy határon átnyúló bűnszervezet tagjai voltak, akik a szervezet szerb oldalon működő vezetőjének irányítása mellett a bűncselekményeket Magyarországon követték el. A vádlottak egyrészt a bűnszervezet középszintű szervezői, illetve a legalsó szinten működő végrehajtók voltak. A szervezők feladata volt eljuttatni jellemzően Ausztriába a személyeket, akiket a bűnszervezet szerb oldalon működő tagjai csempésztek át a határon.  Szállítókat, figyelőket szerveztek be, szállító járműveket, munkatelefonokat, egyszer használatos SIM kártyákat szereztek be. A rendőrök által sűrűn ellenőrzött autópályák helyett alacsonyabb rendű utakon tervezték a szállításokat, a lebukások elkerülése érdekében. A szervezet tagjai egymás között felosztották a bűnszervezet vezetőjénél a sikeres szállítások esetére az illegális határátlépők által letétbe helyezett fejeként több ezer eurót.

A vádirat szerint a vádlottak a 2019. decembere és 2020. októbere közötti időszakban legalább 37 esetben 160 illegális határátlépő Ausztriába juttatásában működtek közre. A járási ügyészség a vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

A vádemeléskor részben letartóztatásban, részben szabadlábon levő vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában