Csaknem 150 határsértőt állított meg a kerítés

Csongrád-Csanád megyében nyolc csoportban 128 migránst találtak a rendőrök alig egy nap alatt.

S. Z.

Fotó: Teknős Miklós

Összesen 229 határsértőt állítottak meg a rendőrök szombaton Magyarország területén – közölte az Országos Rend­őr-főkapitányság tegnap.

Csongrád-Csanád megyében nyolc csoportban 128 migránst találtak Zsombón, Ásotthalmon, Szegeden, Szőregen és Röszkén. Bács-Kiskun megyében ezúttal 16 határsértőt tartóztattak fel. Ugyanaznap Csongrád-Csanád megye déli határán 86, Bács-Kiskun megyében pedig 58 embert akadályoztak meg abban, hogy az ország területére lépjen. A feltartóztatott illegális migránsok afgán, algériai, indiai, koszovói, marokkói, algériai, indiai, kínai, marokkói, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, de ezt nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. 

Az MTI pedig a hétvégén arról számolt be, hogy a Szerbiában elfogott és elítélt embercsempészek legnagyobb része szerbiai állampolgár, a migránsok főként "csak" tiltott határátlépés vagy más bűncselekmények, például lopás miatt kerülnek bíróság elé az országban. A szabadkai alapfokú ügyészség tájékoztatása szerint 2020. január 1. és 2022. november 30. között tiltott határátlépés és emberkereskedelem ügyében 24 ítéletet mondtak ki. Három esetben felfüggesztett büntetést kaptak az elítéltek, a többi esetben letöltendő börtönbüntetést.

A zentai alapfokú ügyészség tájékoztatása szerint 2020 és 2022 között 18 ítélet született tiltott határátlépés és emberkereskedelem miatt. Tizenhat esetben szerb, egy-egy esetben pedig észak-macedón és bolgár volt az elítélt. Zentán 2021-ben két migránst ítéltek el fegyverek és robbanószerek gyártása, tartása és kereskedelme miatt, 2022-ben pedig két illegális bevándorlót rablás minősített esete, egyet pedig fegyverek és robbanószerek gyártása, tartása és kereskedelme miatt. Az utóbbi napokban a szerb belügyminisztérium többször is lecsapott a szerb-magyar határ mellett tanyázó migránsokra. A legnagyobb akcióra egy hete került sor, miután a múlt csütörtökön ismét fegyverekkel támadtak egymásnak migránsok a Röszkével szomszédos Horgoson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában