Sok dolguk volt tavaly a szegedi tűzoltóknak

Összesen csaknem 70 szén-monoxiddal kapcsolatos esetben kellett beavatkozniuk tavaly a szegedi tűzoltóknak. A vármegyében 2022-ben kétszer kellett elrendelni tűzgyújtási tilalmat a nagy szárazság miatt, és ketten haltak meg lakástűzben. Minderről a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetője készített összefoglalót.

Suki Zoltán

A szabadtéri tüzek adták a feladatok nagy részét: képünkön egy nyári, Bajai úti nádastűz látható. Fotó: Sándor Judit/MW

Ahogy minden évben, idén is elkészítette beszámolóját a tavalyi évről a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott kirendeltség-vezetője. Hallai Zsolt a beszámolójában a tavalyi adatokat vetette össze a 2021-es évivel, és az elmúlt 6 év átlagával. A pénteki közgyűlés elé kerülő összegzésből kiderül, hogy a tűzoltók tavaly összesen 1700-szor vonultak valamilyen káresethez. Ez a 2021-esnél 15, az átlagnál pedig 9 százalékkal kevesebb. Több volt viszont a tűz, összesen 909, ami 22 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A tűzesetek 63 százaléka szabad területen vagy valakinek az otthonában keletkezett. A szabad területen keletkezett tűzesetek száma 2021-hez képest 51 százalékkal, az átlaghoz viszonyítva pedig 36 százalékkal emelkedett. A legnagyobb ilyen tűz Makó-Rákos Montágpusztán volt, ahol 400 hektáron az ősgyepes terület égett. A vármegyében kétszer volt tűzgyújtási tilalom.

Hallai Zsolt azt is leírta, hogy a lakástüzek, vagy ahogy a tűzoltók fogalmaznak, az otthon jellegű létesítményben keletkezett tűzesetek száma az elmúlt évhez képest 1 százalékkal emelkedett, az átlagértékhez képest viszont 11 százalékkal csökkent. A lakástüzekben összesen 28 ember sérült meg, ketten pedig életüket vesztették.

2022-ben 791 műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat. Ezek jó részét a szélsőséges időjárás okozta, vagyis például az erős szélviharok, amik fákat döntöttek ki a helyükről.

Sajnos sok, összesen 68 szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos beavatkozás is történt. A mérges gáz miatt három ember sérült meg, hárman pedig meghaltak. Összesen 47 helyszínen volt felszerelve szén-monoxid érzékelő, amelyek jelzésére a lakók időben elhagyták a veszélyeztetett területet, így senki sem sérült meg.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában