Hatalmas pénzt tesznek zsebre az embercsempészek

Már a korábban kábítószerrel vagy illegális fegyverkereskedelemmel foglalkozó csoportok is átálltak az embercsempészésre, mert az jóval jövedelmezőbb. Közben ismét csaknem 200 migránst találtak az országban.

Suki Zoltán

Illusztráció: Karnok Csaba

Összesen 175 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök szerdán az országban – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság. Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 csoportban 142 határsértőt találtak Ásotthalmon, Mórahalmon és Szegeden. De ismét találtak illegális bevándorlókat Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron vármegyében is.

A határkerítés Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán pedig ezúttal 115 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje az országhatárt. Ráadásul Csongrád-Csanád vármegyében ismét embercsempészeket fogtak el. Ásotthalmon egy francia rendszámú autót ellenőriztek, amit egy francia férfi vezetett. A gépkocsiban 15 külföldit találtak. Kiszombor mellett pedig már egy magyar rendszámú autót állítottak meg, amit egy pakisztáni férfi vezetett. A gépkocsiban 2 migránst találtak.

A rendőrök intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult. Az embercsempészés alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Közben a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 Aktuális csatornán arról beszélt, hogy a balkáni útvonalon érkezők Törökországtól Szerbiáig fejenként 2,2 millió, Szerbiától Ausztriáig 1,1 millió, a teljes útra pedig Törökországtól Németországig 5,2 millió forintot fizetnek az embercsempészeknek. Így egy húsz embert szállító kisbusz vagy kisteherautó fuvardíja már óriási összeg. Rétvári Bence hozzátette: korábban kábítószerrel vagy illegális fegyverkereskedelemmel foglalkozó csoportok álltak át erre a tevékenységre. Csak a déli magyar határról tavaly 271 ezer migránst fordítottak vissza. A Frontex adatai szerint tavaly 330 ezer illegális migráns érkezett Európába, ebből kiindulva az embercsempészek bevétele elérhette az 1700 milliárd forintot. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában