Vigyázat: csendőrök csalnak a rendőrök nevében!

Gyermekpornográfia, kiberközvetítés (sic!), gyermekbűnözés (sic!) gyanújával, a Magyar Rendőrség és az Europol nevében, a budapesti rendőrfőkapitány aláírásával visszaélve küldnek adathalász e-maileket internetes csalók. A valótlan tartalmú leveleket szerkesztőségünk is megkapta. Már a feladó, az Országos csendőrség (sic!) is kamu, ilyen vagy ehhez hasonló nevű szervezet Magyarországon 1945 óta nem létezik. 

Jeszenszky Zoltán

Képünk illusztráció.

Fotó: Kurucz Árpád

A rossz magyarsággal megírt levelekben arra kérik a gyanútlan címzettet, hogy 72 órán belül vegye fel a kapcsolatot a feladóval, az Országos csendőrséggel (sic!). A határidő lejárta után az ügyet átadják az államügyésznek, hogy elfogatóparancsot készítsenek a címzett ellen, aktáját pedig a közmédiában is közzéteszik, hogy megakadályozzák a bűnismétlést. 
 

Nincs cenzúrahivatal
 

Természetesen, ezekből ez szó sem igaz, a levél átverés! Már a feladó e-mail-címe, az Országos csendőrség neve is gyanút kell hogy keltsen, mivel ilyen szervezet azóta nincs az országban, mióta a Magyar Királyi Csendőrséget 1945-ben megszüntették. De a címbe is becsúszott egy durva baki: a magyar nyelvű e-mailnek, horvát címet adtak az internetes bűnözők… A levélben a Belügyminisztérium cenzúra-megfelelőségi osztályára hivatkoznak, ami ugyancsak nem létezik, aláírásként Terdik Tamás neve olvasható, ő azonban nem Magyarország, hanem Budapest rendőrfőkapitánya. 
 

Ne dőljön be a csalóknak
 

Ha ilyen levelet kap, ne essen ijedjen meg, és végképp ne adjon ki önmagáról semmilyen adatot! Se e-mail-címet, se jelszót, se bankszámlaszámot! Inkább szóljon a családtagjainak és a barátainak, hogy ők is vigyázzanak. A bűnözők az interneten egyre aktívabbak és folyamatosan újabb módszerekkel próbálkoznak. Már többször előfordult, hogy magyar bankok vagy híres, köztiszteletben álló személyek nevével küldtek ki adathalász leveleket a gyanútlan felhasználóknak.
 

A rendőrség nevében a csendőrség címéről küldött adathalász e-amil, amiből egy szó sem igaz. Fotó: DM

Árulkodó nyomok az e-mailekben
 

Az ehhez hasonló kamulevelek tavasz óta árasztják el a Csongrád-Csanád vármegyei e-mail-címeket. A rendőrség honlapján már februárban mindenkit arra kért, hogy ne dőljön be a szélhámosoknak. Szerencsére, ezek a csalások könnyen leleplezhetők, mert a rossz magyarsággal megírt, helyesírási hibákkal és tárgyi tévedésekkel zsúfolt e-mailekről egy laikus is ki tudja deríteni, hogy átverés! 

Az Országos Rendőr-főkapitányság sem az Interpol, sem az Europol nevében nem kommunikál, azt csak saját nevében, saját e-mail-címéről (@police.hu) teszi. A nem létező rendőri vagy minisztériumi szervekre való hivatkozás is arra utal, hogy a levelet csalók küldték. Vigyázzanak, ne dőljenek be a szélhámosoknak!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában