Helyi kék hírek

2023.07.19. 09:00

Hárman haltak meg lakástűzben az első félévben

Idén első félévében 139 lakástűz keletkezett Csongrád-Csanád vármegyében, tízzel kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, és összesen 1836 négyzetméternyi épített terület égett le. A lakástüzekben hárman vesztették életüket.

Suki Zoltán

A domaszéki tűzben ketten is odavesztek. Archív fotó: Donka Ferenc

Összesen 3433 lakástűz keletkezett az országban az idei év első felében. Ez 703-al kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, ami 17 százalékos csökkenést jelent. A félévben 42 ezer négyzetméternyi épített terület égett le. A helyzet nem sokkal jobb Csongrád-Csanád vármegyében sem. Molnár Krisztina, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, hogy itt az első félévben 139 lakástűz volt, tízzel kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, és összesen 1836 négyzetméternyi épület égett le. Az első félévben keletkezett lakástüzekben 3 ember vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának esetei 2 áldozatot szedtek.

Az első félévben a lakástüzekben 19 ember sérült meg vármegyénkben, tízzel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 266 tűzoltóautót riasztottak.

A legnagyobb tűz Domaszéken történt, ahol egy lakóház gyulladt ki, egy férfi és egy nő veszítette életét május másodikán. Egy húsz négyzetméter alapterületű ház gyulladt ki. A tűz olyan gyorsan terjedt az épületben, hogy a házaspárnak nem volt ideje kimenekülni a lángok elől. Holttestüket a tűzoltók találták meg oltás közben. A ház körül állatok voltak, több közülük elpusztult, de a tűzoltók négy birkát épségben mentettek ki. A helyszíni vizsgálatok alapján egy hűtőszekrény gyulladt ki, ez okozta a tragédiát.

Molnár Krisztina hangsúlyozta, hogy a tűzzel érintett otthonok közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 18 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. Kilenc otthonban pedig szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában