Három rollerbaleset volt Szegeden

Júliusban és augusztusban három olyan közlekedési baleset történt Szegeden, aminek az egyik résztvevője elektromos rolleres volt. Ez első hallásra nem tűnik soknak, de a vármegyében összességében természetesen több rolleressel történik közlekedési baleset.

Suki Zoltán

Az elektromos rollerek megosztják a közvéleményt. Fotó: Gémes Sándor

Az utóbbi két hónapban, júliusban és augusztusban Szegeden három balesetben volt érintett elektromos rolleres – közölte lapunk kérdésére Pere Csaba, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Ez abból a szempontból meglepő, hogy – már csak a város mérete miatt is – a megyeszékhelyen lehet a legtöbb ilyen közlekedési eszköz. Arra pedig, hogy az egész vármegyében mi a helyzet, abból a beszélgetésből lehet következtetni amelyik a delmagyar.hu podcast oldalán hallható.

Ebben az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa mondta el, hogy hetente találkoznak olyan balesettel, amelyben rolleres sérül meg. Ez szerinte két összetevős.

Egyik probléma az, hogy nincs kellően szabályozva a roller használata, nem viselnek bukósisakot, valamint térd- és könyökvédőt a rolleresek. A másik gond pedig az, hogy a gyerekek úgy használják a rollert, hogy nincsenek kellően megtanítva a közlekedési szabályokra – tette hozzá Hangai József.

Elmondta, nagyon megmutatkozik a sérülésekben az, hogy valaki visel-e sisakot vagy nem, hiszen akin van sisak, könnyebben megússza a balesetet, míg a sisak nélkülieket súlyos sérülésekkel szállítják kórházba.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen a bukósisak. Mindenképp olyat kell választani, ami az állkapcsot is védi, hiszen eséskor jellemzően állal tompítanak, ennek következében eltörik az állkapocscsont, sérülnek az ott lévő ízületek, ennek pedig komoly maradványtünetei lehetnek, például nyelés- vagy beszédzavar. És az sem garantált, hogy 100 százalékosan felépülnek – magyarázta a mentőtiszt.

Az elektromos rollerek egyébként megosztják a közvéleményt. Vannak, akik a eltörölnék a Föld színéről is, mások pedig soha nem használnának másik közlekedési eszközt. Ahogy egyébként azt Hangai József is említette, a legtöbb gond abból adódik, hogy az eszközre egyelőre semmilyen szabályok sem vonatkoznak, a KRESZ a fogalmat sem ismeri.

A kormány most ezen igyekszik változtatni, főleg, hogy a rendőrség is szorgalmazza ezt, hiszen így ők sem tudnak mit kezdeni az elektromos rolleresekkel.

Néhány napja a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adott választ egy képviselő a témával kapcsolatos írásbeli kérdésére. Rétvári Bence azt írta, hogy zajlik a KRESZ módosítása, és az új szabályozásba már bekerülnek az elektromos rollerek is, így a rendőrök és a használók is tudhatják majd, hogy mi vonatkozik rájuk.

A kezdeti lelkesedés után egyébként egyre több helyen néznek rossz szemmel az e-rollerekre, legalábbis azokra, amiket cégek telepítenek tömkelegével a városokba. A párizsiaknak ebből most lett elegük, és a francia fővárosban betiltották a bérelhető elektromos rollereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában