Továbbra sem ajánlott a Szabadka környéki erdőkbe kirándulni

Nem biztonságosak a határ közeli erdők a helyi erdészeti vállalat szerint. Ezért nem ajánlják, hogy oda kiránduljanak az emberek.

Suki Zoltán

Illusztráció: Havran Zoltán

Összesen két embert akadályoztak meg a rendőrök abban csütörtökön, hogy illegálisan átlépje az országhatárt – közölte pénteken az Országos Rendőr-főkapitányság.

A szerbiai Pannon RTV pedig arról számolt be, hogy továbbra sem ajánlott a Szabadka környéki erdőkben kirándulni.

A lap emlékeztetett, hogy az elmúlt csaknem két hónap alatt a rendőrség különleges alakulatai begyűjtötték és elszállították a migránsokat. Ennek ellenére helyenként még lehetnek kisebb csoportok, ezért mindenki csak a saját felelősségére menjen be az erdőbe.

A Vajdaság Erdői Közvállalat hatáskörébe Szabadka környékén a szerb-magyar határövezetben, Tavankúttól egészen Horgosig mintegy 5500 hektárnyi erdős terület tartozik. Az illetékesek szerint ez egy annyira kiterjedt terület, hogy lehetetlen állandóan ellenőrzés alatt tartani.

Azt egyelőre nem tudni, hány migráns maradhatott a Szabadka környéki erdőkben, de a Vajdaság Erdői Közvállalat szerint továbbra sem ajánlott a lakosság részére az erdei kirándulás.

Csapó Levente, a cég szabadkai részlegvezetője azt mondta, hogy egyelőre nem kaptak hivatalos információt arról, hogy biztonságos lenne az erdő, ezért nem merik ajánlani a kirándulást.

Hozzátette, hogy hogy az erdészek is csak a saját felelősségükre járják az erdőt, mert a helyi rendőrségnek nincs kapacitása, hogy biztosítsák őket. Korábban több erdész is összetűzésbe került a migránsokkal.

A palicsi Poželi želju Egyesület rendszeresen szervez erdei túrákat a Szabadka környéki erdőkben. Ezt a legnagyobb migránsválság idején is megtették. Egy-egy nagyobb, nemzetközi túra alkalmával kötelezően be kell jelenteniük a sétát a rendőrségen – mondta a lapnak Zoran Vukmanov, az egyesült elnöke.

Nem hivatalos információk szerint Szabadkán és környékén a szerbiai rendőrség különleges alakulatainak nagyjából 60-70 fős csoportja állomásozik. Főhadiszállásuk továbbra is a magyar határkerítéshez közeli palicsi Tőzeg-tó mellett van.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában