Csaknem 20 határsértő ellen intézkedtek

Suki Zoltán

Fotó: Havran Zoltán

Tizenhét határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken hat, szombaton tizenegy jogellenesen az országban tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök.

Az elmúlt héten az ország területén 38 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – január 15-től 21-ig – a feltartóztatottak száma 17 volt. Embercsempészés miatt egy gyanúsított ellen indult büntetőeljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Az MTI pedig azt közölte, hogy Romániában tavaly 16,5 százalékkal több illegális migránst tartóztattak fel, mint egy évvel korábban, a határsértők több mint 60 százalékát pedig a magyar határ felé igyekezve fogták el. Catalin Predoiu román belügyminiszter nyilatkozatában beszélt arról is, hogy a tagállamok két, szinte exponenciálisan erősödő nyomással szembesülnek: a migrációval és a kábítószerkereskedelemmel. Rámutatott, mindkettő a szervezett bűnözés eredménye, hiszen az illegális migráció mögött is embercsempész-hálózatok állnak. A román belügyminiszer elmondta, tavaly 19 793 határsértést észleltek a román államhatáron, ebből 18 990 esetben tartóztatták fel az illetőt tiltott határátlépésért, 803 esetben pedig megakadályozták, hogy – Szerbia felől – illegálisan Románia területére lépjen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában