Csaknem 140 embercsempész-autót vittek el

Keddig összesen 139 bejelentett, embercsempészek által hátrahagyott gépjármű elszállításáról intézkedett a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. A bejelentések tíz településről érkeztek. Szegedről csak egy autót jelentettek, de az nem volt a megadott helyen, pedig akadnak még a városban roncsok.

Suki Zoltán

Szegeden nem nagyon foglalkoznak az embercsempész-autókkal. Fotó: Gémes Sándor

Alig pár hónapja még apokaliptikus filmekbe illő roncsok árválkodtak Csongrád-Csanád vármegye útjain, de egy kormányrendeletnek köszönhetően két hónap alatt megtisztult a déli határszakasz az embercsempészek által hátrahagyott járművektől. De Szegednek ez az idő sem volt elég arra, hogy cselekedjen.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Sajtószolgálata azt közölte lapunkkal, hogy február 6-ig összesen 139 bejelentést kaptak és ennyi roncsot is vittek el. A bejelentések Ásotthalom, Balástya, Bordány, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Ruzsa, Üllés, Zákányszék és Szeged térségéből érkeztek.

Fotó: Gémes Sándor

Szegeden nem foglakoznak vele

Viszont a szegedi önkormányzat megtréfálhatta a kormányhivatalt, mert tettek ugyan egy bejelentést, de amikor a szállítók kimentek a megadott helyszínre nem találták a kocsit. Ráadásul Szegedről a rendelet hatályba lépése, azaz november 16-a óta ez az egy bejelentés érkezett. Pedig a városban a szokásos magára hagyott kocsik mellett akadnak nyilvánvalóan embercsempészetre használt járművek is. Két kiégett jármű található ugyanis Szentmihály határában, egy pedig Gyálarét térségében maradt. De nagyon messzire nem is kell menni a várostól, hogy gyanús autókra bukkanjunk: a Tiszavirág Sportuszoda közvetlen közelében is található egy rommá tört francia autó. Bár a szegedi önkormányzat büszke arra, hogy zöld város, és külön zöld tanácsnokot is foglalkoztat, a jelek szerint ez a feladat hidegen hagyja a környezetvédelemre szavakban nagyon érzékeny városvezetőket.

Ásotthalom és Mórahalom volt a gócpont

A kormányhivatal szerint a legrosszabb helyzet egyébként Ásotthalom és Mórahalom térségében alakult ki, de több tucat jármű sorakozott az 55-ös út közelében is.

A megoldás tavaly novemberben jött el, ekkor az új kormányrendeletnek köszönhetően a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal kapta meg feladatként, hogy szállíttassa el ezeket a roncsokat. Egy jogszabály szerint a kormányhivatalnak a közterület-felügyelők és a mezőőrök szólnak majd az autókról. A hivatal munkatársai értesítést helyeznek el azokon, majd – ha senki sem jelentkezik értük – négy nap múlva elszállítják az autókat. Az elszállított járműveket három hónapig őrzik, az alvázszámát és rendszámát pedig közzéteszik a kormányhivatal honlapján. 

Fotó: Gémes Sándor

Eladják a kocsikat

Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte a tulajdonos, az autókat értékesíthetik. Ha a tulajnak ezután jutna eszébe, hogy hiányzik a kocsija, akkor – az eladás után – még kilenc hónapig jelentkezhet érte, majd a szállítási és tárolási költség levonása után megkapja a maradék pénzt.

A hivatal egyébként már decemberben jelezte, hogy minden bejelentett kocsitól megtisztította a határmenti településeket, és arra kérte az érintett polgármestereket és mezőőröket, hogy ha találnak még hasonló járműveket, azokat is jelezzék, ezt ugyanis csak ők tehetik meg, hivatalból nem járhatnak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában