Algyői orvos is benne lehet a műlábmaffiában – videó

Egy algyői orvosnál tartottak házkutatást a rendőrök a napokban. Az ortopédorvos is érintett lehet abban a több milliárdos költségvetési csalási ügyben, ami még 2022-ben robbant ki. A bűnszervezet tagjai különféle gyógyászati segédeszközöket írtak fel receptre, sokszor olyanoknak is, akiknek nem volt szükségük ortopédcipőre, vagy éppen járókeretre.

Delmagyar.hu

Elképesztő mennyiségű receptet írtak fel.

Forrás: Police Hungary / Youtube

Egy újabb Csongrád-Csanád vármegyei orvost gyanúsítottak meg a rendőrök azzal, hogy benne volt a tavaly kirobbant úgynevezett műlábmaffia ügyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte, hogy a napokban Algyőn, az üggyel kapcsolatba hozható ortopéd orvosnál tartottak házkutatást.

A rendőrök számítógépekből kinyert adatokat, és egy mobiltelefont foglaltak le. A gyanú szerint a 38 éves férfi többségében idősekről, fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok lakóinak egészségügyi állapotuktól függetlenül csaknem hatszáz gyógyászati segédeszközt írt fel. Ezek között voltak kerekesszékek, gerincortézis és gyógycipő is. A termékek után a gyártó cég több mint 19 millió forintot igényelt vissza. A Csongrád-Csanád vármegyei cég gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A nyomozás adatai szerint a kft. ügyvezetője egy hálózatot működtetett, aminek az volt a célja, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.

Mindennel visszaélt

A most elfogott férfit a rendőrök bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, személyes adattal visszaéléssel, hamis magánokirat felhasználásával és közfeladati helyzettel visszaéléssel gyanúsították meg. Jelenleg szabadlábon védekezik.

Az algyői orvossal együtt az ügynek már 56 gyanúsítottja van: 23 orvos, 18 cégvezető, 10 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens. Jelenleg négyen vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

Már majdnem hatvanan vannak

Korábban megírtuk, hogy tavaly február végén a Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte, hogy egyszerre 10 helyszínen tartottak házkutatást, és három férfit, valamint egy nőt fogtak el. Egy szegedi és egy nyíregyházi orvost, valamint egy budapesti cég ügyvezetőjét és alkalmazottját, akik mindketten Baranya vármegyében élnek. A rendőrök úgy gondolják, hogy a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó vállalkozás a jogosulatlanul felírt csaknem 3 ezer darab gyógycipő után több mint 162 millió forintot igényelt vissza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. Ebből 930 vényt a szegedi orvos írta fel, aki ezzel csaknem 50 millió forinthoz segítette hozzá a céget.

Több vármegyében nyomoznak

A szövevényes ügyben a Baranya, a Csongrád-Csanád, a Győr-Moson-Sopron és a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságokon is nyomoznak. A nyomozócsoportok az Nemzeti Védelmi Szolgálat aktív közreműködésével, egymással párhuzamosan, gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket. A „cipős akták” hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában