Egy migránst találtak Csongrád-Csanádban

Suki Zoltán

Sokan nem jutnak át a határkerítésen. Fotó: Police.hu

Összesen 1 határsértőt tartóztattak fel Csongrád-Csanád vármegyében a rendőrök szombaton – közölte vasárnap az Országos Rendőr-főkapitányság. A szomszédos Bács-Kiskun vármegyében pedig egy embert megállítottak még a határ átlépése előtt. A feltartóztatott, magát szír állampolgárnak valló illegális migránsnál nem voltak papírok, ezért a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az MTI pedig arról számolt be, hogy Horvátország és Szlovénia vezeti majd azt a munkacsoportot, amelynek célja a nyugat-balkáni útvonalon működő embercsempész-hálózatok elleni küzdelem hatékonyabbá tétele. A ZeBRa kódnevet viselő munkacsoport az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés összehangolásával megbízott ügynökség, az Europol alatt működik majd, és a horvát, valamint a szlovén rendőrök mellett boszniaiak és németet is tagjai lesznek. Tevékenységének egyik legfontosabb része a bűnügyi nyomozásból származó hírszerzési információk megosztása, valamint konkrét intézkedések kezdeményezése az embercsempész-hálózatok felszámolására. A munkacsoport létrehozását Horvátország kezdeményezte, és a székhelye is ott lesz.

A horvát rendőrség tavaly 1612 embercsempészt tartóztatott le, és ehhez kapcsolódóan 1499 bűncselekményt vett nyilvántartásba. Az idei évben március 7-ig 433 embercsempészt fogott el a rendőrség, és 437 embercsempészettel összefüggő bűncselekményt regisztrált, ami 320, illetve 277 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában