Kevesebb rablás, de több lopás volt Szegeden

Suki Zoltán

Egyre több az internetes bűnözés, ami rontja a statisztikát. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Szegeden tavaly összesen 2210 bűncselekményről tudtak a rendőrök, ami valamennyivel több mint egy évvel korában, amikor 1953 esetre derült fény – ezt a város megbízott rendőrkapitány írta a tavalyi évről szóló jelentésében, amit pénteken fogadhat el a szegedi közgyűlés. Szenti Szabolcs szerint a növekedés oka, hogy az országos tendenciának megfelelően Szegeden egyre több bűncselekményt követnek el az online térben.

Jó hír viszont, hogy tovább csökkent a közterületi bűnözés. Amíg 2022-ben 553, addig 2023-ban 518 ilyet rögzítettek a rendőrségen.

A beszámolóban az is szerepel, hogy a belvárosban, illetve a város frekventált parkjaiban, terein, és a szórakozóhelyek környékén a rendőrök folyamatosan jelen vannak. A közterületek rendjét tovább erősítette a folyamatosan bővített térfigyelő kamerarendszer. 

Tavaly négy gyilkosság történt a városban. Tavalyelőtt kettő ilyen volt.

Érdekes adat, hogy 2010-ben 48 rablást követek el, 2023-ban pedig mindössze négyet. A lopások száma viszont 500-ról 599-re nőtt, ezek 60 százalékát derítették fel. Az ilyen bűncselekmények jó részét a nagyobb bevásárlóközpontokban követik el.

A gépjármű feltörések száma 14-ről 11-re mérséklődött, ezzel ellentétes tendencia figyelhető meg viszont a lakásbetöréseknél. Tavaly 44 ingatlanba törtek be, előtte egy évvel csak 32-be.

A súlyos testi sértések száma nem változott, 39 kifosztásból pedig csak 5 történt a korábbi 11 helyett. A nem kiemelkedően kezelt bűncselekmények közöl továbbra is az ittas vezetés, és a zaklatás a leggyakoribb. Nem jó hír, hogy a 235 személyi sérüléses balesetben 5 ember vesztette életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában