A legendás hajót meg akarják menteni az utókornak

2019.10.31. 07:31

Engedélyre vár a Szőke Tisza, utána kiemelhetik

Napokon belül kiadja az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság azt az engedélyt, amely ahhoz kell, hogy megkezdhessék a Szőke Tisza hajó kiemelését. Az Ativizig azt vizsgálta, hogy a földmunkák veszélyeztetik-e az árvízvédelmi töltést.

J. Z.

Partközelben a Szőke Tisza. Hamarosan kezdődhet a kiemelés. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Az árvízvédelem a legfontosabb, ezért csak szigorú feltételek teljesítése mellett lehet nagyobb földmunkákat végezni a töltés közelében. A Hajózásért Alapítvány a Szőke Tisza kiemelésével kapcsolatban nyújtott be kérelmet a hatósághoz. Az egyeztetések lezajlottak – mondta lapunknak Kozák Péter, az Ativizig vezetője. A benyújtott tervek megfelelnek az előírásoknak, és napokon belül kiadják az engedélyt, vagyis megkezdődhet a hajó kiemelése.

A vagyonkezelői hozzájárulásban rögzített feltételek betartását folyamatosan ellen­őrzik majd.

Partközelben a Szőke Tisza. Hamarosan kezdődhet a kiemelés. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Ha valami váratlan dologgal találkoznak, például olyan talajrétegződéssel, amelyről korábban nem tudtak, akkor azonnal a helyszínen intézkednek majd. Kozák Péter nem számít arra, hogy a gőzös mozgatásával szennyező anyagok kerülhetnek a folyóba. Arra emlékeztetett, hogy a Szőke Tisza egyszer már elsüllyedt. Ha mégis vannak szennyező anyagok a hajón, akkor azok vízbe jutását a Szőke Tiszát kiemelő cégnek kell majd megakadályoznia.

A legendás hajót a Hajózásért Alapítvány akarja megmenteni az utókornak. A Szőke Tiszát felhozták a vízfelszínre és a parthoz vontatták. A mentőakcióban úgy akarják kiemelni a folyóból, hogy a hajótest lehetőség szerint egyben maradjon és ne kelljen szétvágni. A gőzös 2017 decemberében került a Hajózásért Alapítvány tulajdonába, amelyet kifejezetten a Szőke Tisza megmentéséért hoztak létre.

A hajó kiemelésével pedig a KÉSZ Csoporthoz tartozó MA-HARD Vízépítő Kft.-t bízták meg. A cég október 5-én a rendkívül alacsony vízállásnál kezdte meg a mentőakciót. Az Ativizig engedélyének megérkezése után végzi el azokat a földmunkákat a tápéi ártérben, amelyek után a partra tudják emelni a hányatott sorsú oldalkerekes gőzhajót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában