Nem ő az egyetlen MSZP-ből távozó politikus

2019.10.29. 14:10

Fény derült Botka László mestertervére

Jó munkát kívánok az MSZP-nek, ennél többet nem mondok róluk többé — így kommentálta a Magyar Nemzetnek Botka László, hogy kilépett a szocialista pártból.

Szeged, Közéleti kávéház Botka László polgármesterrel a városházán. Fotó: Frank Yvette

Váratlan döntést hozott Szeged polgármestere: hétfőn elküldte a MSZP szegedi szervezetének a kilépésről szóló nyilatkozatát Botka László – írtuk. – Aki figyelemmel kísérte a mozgásomat, láthatta, hogy a döntést a kilépésről lelkileg már két éve meghoztam. Csak nem akartam tavaly és az idén a választási kampányok időszakában ezzel tematizálni a közbeszédet – mondta hétfőn az Indexnek. Ezzel arra célzott, hogy amikor 2017 októberében visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelöltségétől, már egyértelműen látta, hogy nincs a pártban jövője. Botka László már az idei önkormányzati választásokon sem azt MSZP színeiben, hanem az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjeként indult. A kilépéssel kapcsolatban több dolgot nem árult el, azt azonban hangsúlyozta, polgármesterként, az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben továbbra is az ellenzéki összefogásért dolgozik.

Tóth Bertalan, a párt elnöke közösségi oldalán fejezte ki sajnálatát a kilépést illetően, de kiemelte, Botka László baloldaliságához és demokratikus elkötelezettségéhez nem fér kétség, Szeged városát hosszú évek óta példaértékűen vezeti. Hozzátette, a szegediek jól döntöttek, hogy újraválasztották és sok sikert kívánt további munkájához.

A kilépés hírére Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is közösségi oldalán reagált. A szegedi polgármester bizonyította, hogy fideszes hátszél nélkül is lehet élhető, virágzó, korszerű várost építeni, ráadásul két momentumos dolgozik mellette – idézi cikkében a Magyar Nemzet.

Summa summarum, Botka László és az Összefogás Szegedért Egyesület számíthat ránk! Számíthat új ötletekre és elképzelésekre tőlünk, a fiatalok bevonására, az okos és zöld Szeged továbbfejlesztésére!

– ajánlkozott a Momentum elnöke.

– Annak tükrében, hogy már két éve elhatározásra jutott, Botka korrektül, a lovagiasság szabályait betartva hagyta el pártját, amely ezzel együtt elveszítette a baloldali fellegvárként emlegetett Szegedet – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Kiszelly Zoltán.

A politológus ugyanakkor kiemelte, a polgármester akkor lépett ki az MSZP-ből, amikor az az önkormányzati választáson megerősödött. Szerinte miniszterelnök-jelöltként Botka László azért bukott meg, mert egy Gyurcsány nélküli ellenzéki összefogást akart, ám „saját politikai túlélése érdekében az MSZP inkább a DK elnöke mellett tette le a garast”. Hozzátette, mivel önkormányzati szinten Botka László már korábban is próbálkozott egy ellenzéki összefogást létrehozni, elképzelhető, hogy a személye később esélyt adhat egy Gyurcsány nélküli ellenzéki együttműködésre.

A Magyar Nemzet emlékeztetett, Botka László személyében az MSZP egyébként nem az első polgármesterét vesztette el rövid időn belül. Az önkormányzati választás előtt – közel harmincéves tagság után – lépett ki Érsek Zsolt, a szocialisták Heves megyei, illetve Hatvan térségének választókerületi elnöke, mert nem engedték neki, hogy a párt színeiben induljon újra a város polgármesteri székéért.

Érsek szerint a Tóth Bertalan vezette elnökség sunyi, alattomos módon bánt el vele, miközben beállt a liberálisoktól a szkinhedekig támogatott jelölt mögé. A 2018-as választás előtt pedig Gyöngyös korábbi MSZP-s polgármestere, Hiesz György jelentette be, hogy visszalép az ország­gyűlési képviselői jelöltségtől és kilép a pártból, mert a Liberálisok akkori elnökét, Fodor Gábort indították helyette – írja a portál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában