A házimunka mindenkié

2019.10.29. 13:30

Körképünk szerint a férjek és a gyerekek is segítenek otthon

Arra voltunk kíváncsiak, a férfiak és a gyerekek mennyit, egyáltalán segítenek-e otthon a házimunkában.

Imre Péter

– Nem panaszkodhatok, a két fiam és a párom is segít otthon a házimunkában, de olykor mondani, kérni kell őket erre – mondta kérdésünkre válaszolva Bánfi Zoltánné. Ágnes azzal folytatta: a 23 és 16 éves srácok mosnak, mosogatnak, ta­­karítanak, kiviszik a szemetet, porszívóznak, az udvar seprése pedig mindig az ő feladatuk.

– Már a konyhában is otthonosan mozognak, egyszerűbb ételeket, mint a paprikás krumpli és a rántotta, elkészítenek. Azért is segítenek, mert tudják, így több lesz a szabad­időnk, amit együtt tölthetünk.

Bartáné Lázár Orsolyának mindenki segít otthon, Attila is.

Második műszak

Azért faggatóztunk, mert visszatérő panasz a hölgyek részéről, nincs idejük pihenni, kikapcsolódni, mert amint hazaérnek, kezdődik a „második műszak” a vacsorafőzéssel, mosással, mosogatással, míg a teremtés ko­­ronái a fotelben elnyúlva né­­zik a tévét, a videót – és ezt a példát a fiúgyerekek is követik. Arra voltunk kíváncsiak: mennyit se­­gítenek otthon a férfiak és a gyerekek. Szerencsénk lehetett, mert a kép kedvező lett.

Gyerekek és unokák

– Természetesen. Segít a férjem, József, valamint a 7 éves Attila és az 5 éves Bence is, utóbbiak már azzal is, ha összepakolnak maguk után, vagy az idősebb foglalkozik, játszik Öcsivel, amíg az otthoni munkát végzem – mondta Bartáné Lázár Orsolya, közben Attila bólogatott. Arra is volt már példa, hogy a bátyus felporszívózott, a férjére pedig a főzéstől kezdve minden házimunkában számíthat, például, ha kell, hozza-viszi a kicsiket iskolába, óvodába.

Füvesi János is minden házimunkát elvégez.

– Persze, a fiam és az unokák is segítenek a háztartásban, már utóbbiak is felnőttek. Amíg bírom erővel, mindent megcsinálok. De lehet rájuk számítani, és amennyit az elfoglaltságuk enged, megcsinálnak, például bevásárolnak, és az ablakpucolás is rájuk marad, mert a csípőprotézisem miatt a létrára mászást nem kockáztatom – közölte Maszlag Pálné.

Minden rá maradt

– Négy éve, mióta édesanyám meghalt, minden rám maradt, mindent magam csinálok. Édesapámmal élek együtt, be­teges, gondoskodni kell róla, de kicsit – amennyit tud, bír – segít nekem, amit nagyra értékelek – mesélte Füvesi János, aki nyitott hátgerinccel született, és gerincsérve van. De nem panaszkodik, igyekszik rendben tartani otthonukat.

Címkék#házimunka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában