Légszennyezés

2019.10.27. 20:57

Megint elszállt a szálló por koncentrációja Szegeden, de sehol sem vagyunk Szabadkához képest

Tegnap alig léptük túl az 50-es értéket, ma több mint a háromszorosa a szegedi levegőben a szálló por koncentrációja. Szabadkán viszont tényleg nehéz lehet levegőt venni.

Az ország szmogtérképe. Csúnya a szegedi érték, de a határ túloldalán sokkal rondábbat is találunk. Kép forrása: Időkép

A tegnapi értékek alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ Szeged levegőjét már nem egészségtelennek, hanem „csak” kifogásoltnak minősítette. Nem sokkal léptük át az 50-es értéket – a szegedi Rózsa utcai mérőállomás szombaton 15 órakor 53 ug/m3-es értéket mért -, mára viszont megháromszorozódott a szennyeződés a levegőben. A Rózsa utcai mérőállomás napközben is 130 ug/m3 fölötti szálló por koncentrációt mutatott, estére pedig felment az érték 166 ug/m3-re. Még mindig jobban állunk légszennyezettségben, mint Szabadka – a határ túloldalán ugyanis 334-et mértek.

Az ország szmogtérképe. Csúnya a szegedi érték, de a határ túloldalán sokkal rondábbat is találunk. Kép forrása: Időkép

A Nemzeti Népegészségügyi Központ posztja szerint a részecskék elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és kerti hulladék égetése, illetve a közlekedés. Pénteken megírtuk: Szegeden kiadták a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában