Helyi közélet

2019.10.17. 16:54

Plugor Sándorra emlékeztek Makón

Úgy köszöntötték a magyar festészet napját helybeli gimnazisták csütörtökön a makói múzeumban, hogy alkottak, méghozzá Plugor Sándorra emlékezve, aki a makói művésztelep visszatérő vendége volt.

Szabó Imre

Festészetnap Makó

Fotó: Szabó Imre

- Igazából csak rajzoltam, és krokodil lett belőle – mondta a makói József Attila Gimnázium hetedikes tanulója, Báló Sára Bernadett. Ő volt az egyik diák, aki részt vett a makói múzeum festészet napi rendezvényén – egyébként rajzszakkörös, és nagyon szereti a művészetet. A középiskolából huszonöt növendék jött el csütörtökön a múzeumba.

A gyerekek azt a feladatot kapták, hogy rajzoljanak valamit szabadon egyetlen vonalból. Azért épp ez volt a feladat, mert az intézmény egyúttal emlékezni szeretett volna Plugor Sándor erdélyi festő- és grafikusművészre, aki a makói művésztelep egyik rendszeresen visszajáró, meghatározó alakja volt, és aki éppen két évtizede hunyt el, most lenne 80 éves. – Minden festő elkalandozott más irányok felé, és ez Plugor esetében a tollrajz volt – mondta Gilinger Katalin művésztanár, aki a diákoknak előadást is tartott róla.

Festészetnap Makó
Fotó: Szabó Imre

A teremben, ahol a gyerekek rajzolhattak, ki volt állítva Plugor Sándor több rajza, és egy festménye is, hogy ihletet meríthessenek az alkotáshoz. – A papírlapokra magam festettem ecsettel azt a vonalat, amit aztán mindenki kiegészíthetett saját fantáziája alapján – mondta a tanárnő. Hozzátette: a tollrajz az ilyen kreatív munkára azért különösen alkalmas, mert annak vonala hol sűrű, hol ritka, hol megtörik, azaz nagyon alkalmas az érzelmek kifejezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában