Hagyományőrzés

2019.10.04. 16:33

Tanulmánykötet a Szegedi Törvényszékről

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének jelenlétében mutatták be a Szegedi Törvényszék 150 éves történetének joggyakorlatát bemutató kötetet.

Munkatársunktól

Szeged, 20191004. könyvbemutató a Törvényszéken. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

A könyv 1869-től a két világháború közötti időszakig dolgozza fel az eseményeket. A mű összeállításában a Szegedi Tudományegyetem Magyar Jogtörténeti Tanszékének munkatársai vettek részt. A tanulmánykötetet megjelenését a „Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás” című pályázat tette lehetővé.

Handó Tünde köszöntőjében méltatta Ráth György munkásságát, aki bírói tevékenysége mellett maradandót alkotott a jogirodalom számára. Hangsúlyozta, hogy az ő példájából építkezve törekedni kell a tradíciók és a közös értékek megőrzésére. A ma bírójának feladata – folytatta Handó -, hogy a jogszabályoknak megfelelő, de emberséges döntéseket hozzanak, ehhez pedig az kell, hogy tiszteljék a bírói szervezetrendszert, tiszteljék egymást, tiszteljék magukat.

Fotó: Frank Yvette

Ráth György Szegeden született, bátyjával együtt részt vett az 1848-as, 49-es forradalomban és szabadságharcban. Később jogot tanult és a pesti királyi ítélőtábla bírája, végül tanácselnöke lett. Hosszú pályafutása alatt több jogtudományi tanulmánykötetet is írt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában