Ebben az évben több mint 300-an adtak vért

2019.10.10. 16:45

Véradásbarát intézmény lett a Szegedi Tudományegyetem

Az országban elsőként kapta meg felsőoktatási intézmény a véradásbarát címet. A Szegedi Tudományegyetem csütörtöktől büszkélkedhet hivatalosan is azzal, hogy munkatársaik élen járnak a társadalmi felelősségvállalásban.

Hajó Edina

Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese adta át a díjat Fendler Juditnak, az egyetem kancellárjának. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

-Elkötelezettek vagyunk a véradás mellett, hiszen klinikáinkon magunk is tapasztaljuk mekkora szükség van a vérre. Bármikor, bármelyikünknek szükségünk lehet rá, ezért kiemelten fontos, hogy a vérellátó szolgálattal közösen biztosítsuk az elegendő mennyiségű vérkészítményt – fogalmazott Fendler Judit az egyetem kancellárja, azon a sajtótájékoztatón, ahol átvehette a Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény címet. Ezt a elismerést az országban elsőként kapta meg felsőoktatási intézmény.

Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese adta át a díjat Fendler Juditnak, az egyetem kancellárjának. Fotó: Karnok Csaba

Az Országos Vérellátó Szolgálat által alapított díjat azok a felsőoktatási intézmények nyerhetik el az ezer főnél nagyobb hallgatói létszám esetében, ahol egy naptári éven belül a két legsikeresebb véradás összesített száma eléri a 200 főt. Megtudtuk az idei két szegedi véradáson több mint 300-an adtak vért. – Az egyetemi oktatók, hallgatók, kutatók, adminisztratív dolgozók összefogása példaértékű. A sok fiatal véradó garancia arra, hogy lesz utánpótlás. Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok számára a fő motivációt a társadalmi felelősségvállalásuk adja – emelte ki az Nagy Sándor, az OVSZ főigazgató helyettese.

Széll Márta rektorhelyettes, azt hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem harmadik missziós társadalmi felelősségvállalásán kívül más területeken is sokrétű a kapcsolatot ápol a vérellátó intézettel. Nemrégiben hoztak létre egy véradó depót a klinikán, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a klinikai központban ápolt betegek vérellátása minél zavartalanabb legyen.

Fendler Judit arra biztatta önkéntes véradóikat, hogy vegyenek részt a további véradásokon is. A sajtótájékoztató végén a két intézmény együttműködési megállapodást kötött a felsőoktatási intézményben rendezett véradások szervezésével és a véradás népszerűsítésével kapcsolatban. A következő egyetemi véradást október 31-én rendezik a TIK-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában