Elrajtolt a kötelező kampány

2019.11.04. 07:28

13 hazai biztosító ajánlatai közül választhatnak a hazai gépjármű-tulajdonosok

Még mindig százezres nagyságrendű az év végi kampányban biztosító társaságot váltó autósok száma, ők már válogathatnak a kgfb-ajánlatok között. Az öreg autók magas bónusz fokozatú tulajdonosainak nem érdemes mozdulni.

K. A.

Baleset. Biztosítás nélkül nagyon ráfizet a károkozó. ILLUSZTRÁCIÓ: FRANK YVETTE

Magyarországon 2010 óta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem az autó megvásárlásának napja számít évfordulónak. Ahogy cserélődik a gépkocsi­park, úgy csökken a január 1-i szerződések száma, ám a több mint ötmilliós közúti gépjármű-állományból még mindig 1,2 millió, köztük 726 ezer személygépkocsi tartozik ide.

Évforduló

Az érintettek szombattól már össze tudják hasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal – ez utóbbiról az értesítést legkésőbb november 11-ig kell megkapniuk a társaságtól. A váltóknak aktuális szerződésüket az évforduló előtt 30 nappal, legkésőbb december 1-jéig kell felmondaniuk, majd minél előbb, de január 1-jéig mindenképpen meg kell kötniük szerződésüket az újonnan választott biztosítóval. A tavalyi kampányban mintegy 136 ezer gépjármű-tulajdonosnak szűnt meg a szerződése, az ügyfelek között 68 ezer volt a személyautóval rendelkező magánszemély.

Baleset. Biztosítás nélkül nagyon ráfizet a károkozó. ILLUSZTRÁCIÓ: FRANK YVETTE

Bónusz fokozat

Annak, hogy az év végén egyre kevesebben váltanak már biztosítót, egyik oka autójuk magasabb életkora, valamint az ebben a körben jellemzően magas bónusz fokozat – mintegy háromnegyedük B10 besorolású. Éves átlagdíjuk ezért jóval alatta marad a teljes gépjárműállományénak, így a biztosítói ajánlatok közötti különbségek is kisebbek, mint más időszakokban. Mivel pedig az új ügyfeleknek ugyanolyan kedvezmények járnak, mint a régebbieknek, így ezeknek is kisebb a szerepük már a versenyben.

Kárhányad

A Magyar Biztosítók Szövetsége hangsúlyozza, november közepétől a mabisz.hu oldalon található Díjnavigátoron valamennyi társaság aktuális ajánlatai összehasonlíthatók lesznek. A díjakat az érintett 13 biztosító az üzleti stratégiával összhangban számolja ki, kárhányaduk – díjbefizetések és kárkifizetések aránya – figyelembevételével. De figyelik a piaci tendenciákat, például a baleseti statisztikák, valamint a szervizdíjak és autóalkatrészárak alakulását is. Tavaly az egy esetre jutó kárfelhasználás több mint 12 százalékkal nőtt, és megközelítette az 560 ezer forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában