A rászorulókat és a közétkeztetésben résztvevőket segítik

2019.11.29. 11:13

Helyiesítették a közmunkát Balástyán

Virágokat és haszonállatokat nevelnek, illetve zöldségeket termesztenek a balástyai közmunkaprogramban részt vevő lakosok. Az önkormányzati telkekről kikerülő élelmiszereket a közétkeztetésben hasznosítják, illetve rászorulók kapják meg.

Munkatársunktól

Bordány futóverseny képen; a két labdarúgó megszólaló fotó: Török János Szeged. Képen; Fotó;

Balástyán összesen 35-en vesznek részt a közmunka­programban, mely egyrészt a mezőgazdaságot, másrészt a helyi sajátosságokat erősíti a településen. Ujvári László polgármester elmondta, a tavasszal és ősszel a közterületekre kiültetett virágok mindegyikét ebben a programban nevelték: mintegy 8 ezer növény szépíti ennek jóvoltából a belterületet. – A program részeként beszereztünk egy öntözőberendezést, illetve egy gépjárművet utánfutóval, így nem jelent már gondot sem a növények, sem a dolgozók szállítása – tette hozzá.

Szintén a mezőgazdasági program részeként termesztettek önkormányzati területen burgonyát, illetve fűszerpaprikát. – Ezeket a közétkeztetésben használtuk fel, illetve időseknek és rászorulóknak osztjuk szét – mesélte a polgármester. A helyi sajátosságokra építő programrészt is ki tudták használni Balástyán: bővítették az állatsimogató épületét. – Egy olyan nyitott pavilon épült kültéri eszközökkel, amit az erdei iskolákhoz hasonlóan tudnak majd hasznosítani a helyi, illetve a környékről ide érkező iskolások. De bővült az állatállományunk is: három szarvasmarhát, tíz malacot és öt mangalicát, illetve a szükséges takarmányokat vásároltunk a programban rendelkezésre álló összegből. Levágás után ezek húsa szintén a közétkeztetésben és a rászorulók asztalánál hasznosul majd.

A falut díszítő árvácskákat is közmunkások nevelték Balástyán. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Ujvári László hozzátette: mivel folyamatosan csökken a közmunkaprogramban résztvevők száma, igyekeznek gépek beszerzésével növelni a hatékonyságot. És bár télen a növénytermesztés szünetel, erre az időszakra sem maradnak teendő nélkül az érintettek. – Az állatgondozás folyamatosan munkát ad a közmunkásoknak, akik pedig nem ezen a területen tevékenykednek, a korábbi programban telepített erdő gondozásával foglalkoznak majd ebben az időszakban. Ráadásul egy vidékfejlesztési programnak köszönhetően új fákat is telepíthetünk hamarosan önkormányzati területekre, ezt is a közmunkások végzik majd el a jövő hónap folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában