Akinek van kedve, leülhet és játszhat

2019.11.29. 16:16

Zongoraszó fogadja a szegedi vasútállomásra érkezőket – Videó

Ének- és zongoraszótól volt hangos péntek délben a Szeged nagyállomás indulóoldalának emelete, ahol rendhagyó kezdeményezés indult.

Hajó Edina

Rendhagyó kezdeményezés indult Szegeden: az utasok maguk és mások örömére zongorázhatnak a nagyállomáson.

Fotó: Török János

A Szent Gellért Plébánia TÉKA Alapítványa ugyanis zongorát ajándékozott a szegedi MÁV Igazgatóságnak azzal a céllal, hogy a vasútállomáson várakozó vagy oda érkező, zongorán játszani tudó utasok, a maguk és a várakozók örömére, szabadon játszhassanak.

Rendhagyó kezdeményezés indult Szegeden: az utasok maguk és mások örömére zongorázhatnak a nagyállomáson.
Fotó: Török János

Benyik György plébános az ajándék rövid hangversennyel egybekötött átadásán úgy fogalmazott, reméli, hogy kezdeményezésük kedvező fogadtatásra talál, és hamarosan más állomásokon is zongoraszó köszöntheti majd az utasokat. A hangszert először Dombiné Kemény Erzsébet főiskolai tanár szólaltatta meg egy Bartók darabbal.

Lutz Ilona, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának oktatója azt emelte ki, hogy a zenét népszerűsítő kezdeményezés nem példa nélküli, külföldön köztereken, állomásokon vagy akár áruházakban találkozni zongorákkal. A vasútállomás zongoráját bárki megszólaltathatja, a tanulmányait elkezdő kisgyermek éppúgy, mint professzionális művész. Hozzátette, az állomáson műfaji megkötés nélkül bármilyen darab előadható, klasszikus mű, dzsessz vagy épp népzene egyaránt illik a közegbe.

Mondi Miklós, a MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóságának vezetőjétől megtudtuk, egy hónapja meglepetésként érte őket az alapítvány megkeresése, de rövid idő alatt meg tudták teremteni a feltételeket a hangszer elhelyezéséhez. Az igazgató elmondta, az első hasonló projektet tíz éve Angliában szervezték meg, és a pályaudvaron rendezett alkalmi koncertek közösségformáló eseménnyé váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában