Nem volt kérdés, hogy pedagógus lesz – annak idején ő is sokat kapott tanáraitól

2019.12.16. 16:00

A fizika a hobbija a tanárnőnek

Egy szegedi tanárnő is megkapta a több világhírű magyar tudós tudományos karrierjét is elindító, Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat. Horváthné Fazekas Erika igazi pedagógus. Amellett, hogy mindig meghallgatja diákjait, képzésükbe maximális energiát fektet.

Hajó Edina

Fizikaórát tart az életműdíjas Horváthné Fazekas Erika.

Fotó: FRANK YVETTE

– Épp a fizikaszertárban készültem a másnapi órámra, amikor csörgött a telefonom, Kroó Norbert akadémikus hívott fel, és elmondta, én vagyok az egyik díjazott. A díj nagyon nagy megtiszteltetés számomra. Egy élet munkája van benne, ugyanakkor egyedül ez nem megy, egy olyan szakmai közösség, iskola kell hozzá, ahol támogatják a megújulást– magyarázta a Rátz Tanár Úr Életműdíj idei egyik díjazottja, Horváthné Fazekas Erika. Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által alapított díj célja, hogy elismerje a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkáját, és egyben felhívja a figyelmet a természettudományos oktatás fontosságára. A díjat az ország bármely iskolájában matematikát, fizikát, kémiát és biológiát tanító vagy korábban ott tevékenykedő két-két pedagógus kaphatja meg minden évben.

Az egyik díjazott idén az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájának fizikatanára. Horváthné Fazekas Erika lapunknak elmesélte, mindig szerette a természettudományokat, az édesapja rendkívül racionális ember, így ezt a fajta gondolkodást hozta otthonról. Vésztőn nőtt fel, ahol nagyon jó tanárai voltak, kezdve az elsős tanító nénijétől a fizikatanáráig. Azt mindig tudta, hogy matematikával és fizikával szeretne foglalkozni. A gimnázium után a szegedi egyetemre jelentkezett, matematika–fizika szakra.– Innentől már nem volt kérdés: tanár leszek. Mindig von­­zott a tanári pálya, nagyon sokat kaptam a tanáraimtól, ezért úgy éreztem, tartozom azzal, hogy valamit visszaadjak ebből – vélekedett a majd 40 éve tanító pedagógus.

Előbb Békéscsabán, majd Nagy­­bánhegyesen tanított, de férjével visszavágytak Szegedre. 1990-től a Rókusi I. sz. Iskolában, 1991-től az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Is­kolában dolgozik szakvezető tanárként, és 2014 óta az egyetemen is tanít. Tanári hivatásával kapcsolatban elmondta, szerinte nagyon fontos, hogy a gyerekek oda merjenek menni hozzá a problémájukkal. Ottjártunkkor az egyik hetedikes lány kérte, hadd javíthasson, szerinte rosszul sikerült a dolgozata.

Fizikaórát tart az életműdíjas Horváthné Fazekas Erika.

– Mindig adok lehetőséget ja­vítani, annak, aki szeretne. Ám nem csak a tantárgyak kapcsán hallgatom meg a diákjaimat. Azt vallom, egy iskolában minden gyereknek kell, hogy legyen legalább egy olyan pedagógus, akihez oda mer menni, bármilyen gondja van – vélekedett. Úgy fogalmazott, szerinte ő igyekszik ilyen lenni, mindamellett, hogy szigorúnak tartja magát.

Erika – kollégái szerint – időt, fáradságot nem kímélve, a szabadidejében készíti fel diákjait a versenyekre, a továbbtanulásra. Munkája során nagy gondot fordít a kísérletezésre, országos versenyek szervezésére. Leendő kollégáit is odaadással támogatja, ugyanis fizika módszertan kurzusokat tart az egyetemen. Azt is megtudtuk, a mai napig készül óráira, tevékenysége során igyekszik megtalálni azokat a csatornákat, amelyek tanítványai érdeklődését felkeltik. – Igyekszem ráébreszteni őket, hogy a természettudomány és azon belül a fizika a mindennapjaink része, ezért is szép, és érdemes tanulni és művelni – fogalmazott az életműdíjas tanárnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában