Idén is 9 milliós pályázati támogatással segíti a helybeli hagymatermelőket a makói önkormányzat

2019.12.12. 17:04

A hagymások számíthatnak Makóra

Idén is 9 milliós pályázati támogatással segíti a helybeli hagymatermelőket a makói önkormányzat. A keretösszegre 28-an jelentkeztek – a 6 győztessel tegnap kötött a város szerződést.

Szabó Imre

Makói hagymás gazdák támogatása. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Bár Makó nem csak erről híres, a városnak fontos, hogy a két évszázados múltra visszatekintő hagymatermesztés fennmaradjon – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester, amikor csütörtök délelőtt a városházán támogatási szerződést kötött hat helybeli gazdával. Mint korábban megírtuk, Makón 2017 óta támogatják pályázat kiírásával a helyi hagymatermesztőket. A legutóbbi pályázaton 9 milliót osztottak szét a 6 győztes között egyenlő arányban, tehát mindenki másfél milliót kapott – egyébként 13-an jelentkeztek, közülük 8-an adtak be érvényes pályázatot.

A szerződés egyik kitétele, hogy aki támogatást kapott, annak legalább 3 évig foglalkoznia kell az eredeti makói hagyma termesztésével. Idén új elem, hogy felkínálják nekik a részvétel lehetőségét a Hagymafesztiválon, a későbbiekben pedig terményeiket is árusíthatják majd a turistáknak a főtéri Portékatárban. A nyertesek a pénzből általában mezőgazdasági gépeket, öntözőberendezéseket és hasonlókat vásárolnak. Az ideiek egyike, Panyor Tamás, aki 30 hektáron gazdálkodik és nemrég vette át a családi gazdaságot. A Délmagyarországnak elmondta: felszedőt szeretne venni a betakarítás megkönnyítése érdekében, esetleg tanyát vesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában