Bács-Kiskun megye gazdasága is leelőzött

2019.12.13. 13:45

Bemutatták a TOP 100-at

A megye árbevételének kétharmadát, export árbevételének 80 százalékát a 100 legnagyobb vállalkozás teljesítette – sok más mellett ez is kiderült a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Délmagyarország napilapot is kiadó Mediaworks Top 100 – Csongrád Megye Gazdasága 2019 címet viselő kiadványából. A kötetben a cégvezetőkkel lapunk munkatársai által készített interjúk és riportok olvashatóak, fotóriportereink fotói láthatóak. A kiadványba elemzéseket készített a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a Központi Statisztikai Hivatal.

Jeszenszky Zoltán

Szeged 2019.12.13. Top 100 Iparkamara Megye gazdasága Képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Torok Janos

Nemesi Pál, a kamara elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a TOP 100 kiadvány a Csongrád megyében működő vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szervezeteknek is jó kiindulópont lehet. A publikált adatokból viszont kiderül, hogy nem sikerült teljesíteni a gazdaságfejlesztési célokat. A felzárkózás nem indult meg, még Bács-Kiskun megye gazdasága is leelőzte Csongrád megyét.

Elmaradt a felzárkózás

Az országos átlaghoz képest 57 ezer forinttal keres kevesebbet minden Csongrád megyei ember – hangsúlyozta Nemesi Pál. Szerinte ezzel is magyarázható, hogy csökkent a térség népességmegtartó ereje és érzékelhetővé vált az elvándorlás. A Bács-Kiskun megyei cégek kétszer annyi árbevételt és adózott eredményt értek el, mint a Csongrád megyei vállalkozások. A gazdasági önkormányzat által készített jövőkép azt hivatott segíteni, hogy elinduljon a fejlődés, de az adatok tükrében a felzárkózás nem valósult meg, holott a gazdasági önkormányzat jövőképe még azzal számolt, hogy 10-12 év alatt az élbolyba kerülhet a megye.

 

Árbevételt vizsgálták

A megyei TOP 100-at az adóhivatalhoz benyújtott társasági bevallások alapján állították össze. 2018-ban 2,79 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel lehetett a kiadványba bekerülni, míg 2017-ben ehhez 2,55 milliárd forint is elég volt. Az előző évhez hasonlóan a legnagyobb árbevételű cég – csaknem 600 milliárd forinttal – az Országos Dohányboltellátó Kft. volt. Második helyen az NKM Zrt., a harmadikon pedig a makói gumigyárat működtető, Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. áll.

Foglalkoztatás

A foglalkoztatási adatokban viszont a szomszédokhoz képest is jól teljesít a megye gazdasága. A munkanélküliség ráta 1,6 százalékra csökkent, ez jobb, mint az országos átlag. A foglalkoztatás szinte meghaladja a 60 százalékot, ahogy az előző évben is. A havi bruttó átlagkereset 2019 első félévében, 303 ezer forint volt, ez 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de a bérek kisebb ütemben nőttek, mint országosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában