A középiskolások megszólítása a közös céljuk

2019.12.12. 18:04

Együttműködési megállapodást kötött az egyetem a roma szakkollégiummal

A két intézményben rendelkezésére álló tudásbázis segítségével egy közös tehetséggondozó programot tervez indítani a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium. Évek óta tartó partnerségüket csütörtök délután foglalták jogi keretek közé.

Hajó Edina

Az évek óta tartó partnerséget most jogi formába is öntötte a két intézmény vezetése.

Fotó: SZTE NKI/Bobkó Anna

Egy már létező együttműködést pecsételt meg hivatalosan is a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Tudományegyetem. Csütörtökön délután a szakkollégium karácsonyi ünnepségén erősítették meg a két intézmény közötti kapcsolatot. Megtudtuk, a volt nővérszálló épülete az Indóház téren, ahol most a diákok laknak, az egyetem tulajdonában van. – Emellett korán megjelent a szakmai összefogás is a két intézmény között, az egyetem indított roma tematikájú kurzusokat, oktatóik részt vesznek kollégiumunk szakmai programjában, kutatásvezető oktatóként, óraadóként – tudatta Mészáros Ferenc, a kollégium igazgatója. A jövőben további kurzusok, kutatási projektek konferenciák lesznek részei a partnerségnek. Emellett a két intézmény közösen gondolkodik majd azon, hogyan tudják megszólítani a középiskolásokat, elsősorban a roma és a hátrányos helyzetű fiatalokat.

Fendler Judit, az SZTE kancellárja hangsúlyozta, sok együttműködési megállapodást írt alá, ám ez kiemelt figyelmet érdemel. – Most nem csak ezt a több éve tartó közös munkát foglaljuk jogi keretek közé, hanem újabb célokat tűzünk ki. Ezek közül az egyik legfontosabb, a középiskolás diákok megszólítása. A két intézményben rendelkezésére álló tudásbázis segítségével egy olyan közös tehetséggondozó programot tervezünk indítani, ami egyedülálló az országban – fogalmazott a kancellár.

Gellén Klára oktatási rektorhelyettes elmondta, tartalmas és gyümölcsöző a kapcsolat a két intézmény között. – Öt éve indítottuk el a roma integrációs tanulmányok képzést, ennek eredményeként az SZTE és Gál Ferenc főiskola tanulói, vagyis minden szegedi egyetemista rész vehet a speciális képzésen – magyarázta. Azt is elmondta, a szakkollégiumban virágzó a kulturális élet, ami hozzájárul a roma identitás megőrzéséhez. A kollégium az SZTE mellett a Gál Ferenc Főiskolával is kapcsolatban van, néhány diákjuk oda jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában