Helyi közélet

2019.12.05. 17:55

Félidőben jár a balástyai termálberuházás

Nyolcszáz méternél járnak a kútfúrók Balástyán, a tervezett mélység felét tehát mostanra elérték. Bár a nap 24 órájában dolgoznak, a modern technológiának köszönhetően a vártnál kisebb a zajszennyezés, így lakossági panasz sem érkezett. A beruházás most jár a felénél, jövő márciusban valószínűleg megtarthatják a próbaüzemet.

Munkatársunktól

A tervezett mélység felét már elérték a kútfúrók. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Nyolcszáz méteres mélységnél tart a balástyai geotermikus kút fúrása – az 1750 méteres mélységnek tehát nagyjából a felét már elérték. November elején kezdték meg a munkálatokat egy Németországból érkezett berendezés segítségével, a Vadásztanya melletti területen a nap 24 órájában dolgoznak.

– Teljesen új technológiával működik ez a kútfúró torony, a zajszennyezés ennek köszönhetően a töredéke annak, amire számítottunk. Nem is érkezett még ezzel kapcsolatos lakossági panasz, igaz, lakóházak sincsenek a közvetlen közelben – mondta el lapunknak Ujvári László polgármester. A fúrás során nem adódott nem várt esemény sem, csak a géppel kapcsolatos kisebb beállítási problémák és az új technológia gyerekbetegségei hátráltatták valamelyest a munkálatokat. Nagyjából tehát a tervek szerint halad a geotermikus rendszer kiépítése.

A tervezett mélység felét már elérték a kútfúrók. Fotó: Török János

A beruházást pályázati forrásból valósítja meg a település, összesen 246 millió forintból. Nyolc önkormányzati ingatlant – az óvodát, a konyhát, az iskola két épületét, a sportcsarnokot, a könyvtárat, a Teleházat és a polgármesteri hivatalt – fűtik majd geotermikus energiával, kiváltva ezzel jelentős mennyiségű gázfogyasztást, csökkentve egyúttal a káros­anyag-kibocsátást is. A kitermelt termálvizet a szintén ebben a projektben kiépítésre kerülő távhővetezékek szállítják majd az épületekhez. A rendszer központi hőcserélővel üzemel majd, a kinyert hő szekunder köre szolgálja majd ki az intézményeket.

Ujvári László elmondta, a távvezetékek építése mostanra befejeződött, jelenleg az érintett épületekben szerelik a hőcserélőket. Emellett folyamatban van az elektromos hálózat végső lekötése is. Összességében nagyjából a beruházás felével készültek el a kivitelezők. – Idén még biztosan nem lesz geotermikus fűtés az önkormányzati intézményekben, maximum a próbaüzemet tudjuk elvégezni. Jelen állás szerint erre nagyjából márciusban kerülhet sor. A jövő évi fűtési szezont azonban már biztos, hogy a környezettudatos, energiatakarékos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában